Lélegeztetőgépekben Magyarország nagyhatalom

Az Euronews szerint hamarosan háromszor annyi készülék jut 100 ezer magyarra, mint ugyanennyi amerikaira.

Az Euronews 22 eltérő fejlettségű ország vizsgálata alapján arról írt, hogy átlagosan 26 lélegeztetőgép jutott 100 ezer emberre a járvány idején.

A rendelkezésre álló készülékek számát az adott ország népességével összevetve az az eredmény született, hogy a legtöbb (54) jelenleg az Egyesült Államokban van. Ez azonban csak addig igaz, míg Magyarországra nem érkezik meg a még hiányzó 6000, akkor 100 ezer lakosra 163 készülék jut majd.

Az Euronews szerint óriási különbségek vannak egy-egy  földrészen belül is. Százezer japánra 35, százezer indiaira csak 3,5 készülék jut. Az Egyesült Államokban 54, Mexikóban 1,6 lélegeztető jut 100 ezer lakosra.

Európában ehhez képest több a készülék, a sorból Svédország (5,5) és Olaszország (8,8) lóg ki. Magyarországon a járvány kezdetén – az országos tiszti főorvos szerint – 1600 készülék volt, de miután beérkezik az összes, 100 ezer lakosra 163 lélegeztető fog jutni.

Az Euronews a készülékek minőségét, árát nem vizsgálta, ahogy azzal sem számolt, hogy a magyar helyzetet alaposan árnyalja majd az is, ha elindul a magyarországi lélegeztetőgép-gyártás is.

Korábban a kormány járványügyi honlapja adta hírül, hogy számos országban okozott tragédiát a lélegeztetőgép hiánya, ezért az operatív törzs utasítására a külföldi beszerzések mellett elkezdődött egy hazai lélegeztetőgép fejlesztése. A prototípust a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem készítette el, a gyártás feltételeit a BM Heros Zrt. teremtette meg. A gyárban a tervek szerint naponta 10 lélegeztetőgép készül majd.

Kásler: Túlbiztosított állapotba kerültünk
A miniszter arról is beszélt, miért nem kapnak bérkiegészítést a szociális dolgozók.

Kiemelt kép: A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen kifejlesztett lélegeztetőgép a projektbemutatón június 22-én. MTI/Mónus Márton