Időarányos parkolódíjazási rendszert vezetnének be a belvárosban

A tervet az érintett polgármesterek többsége is támogatja.
Kapcsolódó cikkek

Karácsony Gergely konkrét tervvel állt elő a fővárosi parkolási rendszer átalakításával kapcsolatban a Budapest Restart című beszélgetéssorozatban csütörtökön, írja a hvg.hu.

A lap szerint a főpolgármester arról beszélt,

olyan rendszert szeretnénk, ami kedvezményeket ad az autósoknak, de azt is világossá teszi, hogy a városban van egy dolog, amiben szűkösek az erőforrások és nem ingyen osztogatjuk, ez pedig a közterület.

A tervek viszonylag egyszerűek, a belső kerületekben progresszív díjazási rendszert vezetnének be, vagyis időarányosan növekedne a parkolásért fizetendő összeg. E szerint az első negyedórában kedvezményesen, vagy akár teljesen ingyen lehetne parkolni, ugyanakkor az még nem eldöntött, hogy az V., VI., VII., VIII. kerületen túl is kiterjesztik-e a szabályozást.

Karácsony Gergely úgy fogalmazott, a cél az, hogy mindenki csak addig parkoljon, amíg az feltétlenül szükséges, így gyorsabban váljanak szabaddá a helyek. A koronavírus-járvány miatt bevezetett ingyenes parkolás ezzel éppen ellentétes hatást váltott ki, hiszen sokan hetekig egy helyen hagyják az autójukat.

A cikkben felhívják rá a figyelmet, Karácsony Gergely terve szerint a bevételek ugyanúgy a kerületeknél maradnának, ami azért fontos, mert így nincs hozzá szükség törvénymódosításra, vagyis a kormánypártok támogatására.

A Fővárosi Közgyűlés jövő heti napirendjei között már szerepel is egy előterjesztés a parkolási rendelet átfogó felülvizsgálatáról.

A hvg.hu információi szerint a tervet az érintett polgármesterek többsége is támogatja, és hamarosan indulnak az egyeztetések.

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu