Meglepetésre legyőzték a Fideszt, most a rendőrség nyomoz a szerződéseik miatt

Budakalászon tanácsadói megbízások és év végi jutalmak miatt vizsgálódik a rendőrség. Egy civil egyesület tavaly az összes körzetben legyőzte a Fideszt, a polgármester és az alpolgármester társadalmi megbízatásként vállalta a posztot. De lettek, akik sokat keresnek a városon.

Ismeretlen tettes ellen indított nyomozást a Váci Rendőrkapitányság két olyan ügyben, amely a tavaly ősszel megválasztott budakalászi önkormányzathoz köthető – tudta meg a 24.hu.

Budakalászon jelentős változásokat hozott a 2019. októberi önkormányzati választás. A Pest megyei városban a Fideszt lesöpörte egy civil kezdeményezés: minden egyéni körzetben a 2011 Környezet- és Értékvédő Egyesület jelöltjei nyertek, így a polgármestert és a 11 tagú képviselőtestület nyolc tagját is ők adják. A település csatlakozott is a szabad városok szövetségéhez, amelyet ellenzéki városvezetők hívtak életre, és tiltakozik például az önkormányzatokat sújtó kormányzati elvonásokkal szemben.

A két ciklus óta hivatalban lévő fideszes Rogán Lászlót 50:40 arányban legyőző Göbl Richárd polgármester és a két alpolgármester, Forián-Szabó Gergely és Nagel István is társadalmi megbízatásként vállalta a posztot, vagyis megtartották civil munkájukat, emellett látják el az önkormányzati feladatokat. A polgármesternek így mindössze havi bruttó 349 ezer forint, helyetteseinek 314 ezer forint jár.

Ez a felállás szokatlan megoldásokat hozott, legalábbis erre utal Péterffy Gábor polgármesteri kabinetvezető kérdéseinkre adott válasza. Információink szerint az első nyomozásban azok a külsős, tanácsadói szerződések is érintettek, amelyeket vele és a polgármester szomszédjaként emlegetett, mára a jegyzői pozícióban dolgozó Deák Ferenccel kötött az önkormányzat nem sokkal a megalakulása után. (A dokumentumokat megtalálja itt, az Átlátszó Ki mit tud? nevű adatigénylő oldalán.) Péterffy feladata az október 29-én megkötött, de visszamenőlegesen már október 14-étől hatályos szerződés értelmében az önkormányzat kommunikációjának, sajtókapcsolatainak megszervezése, menedzselése volt. Deák szintén külsősként kezdett az önkormányzatnak dolgozni, az ő kezébe a jogi- és szervezési feladatok koordinálása került.

Az önkormányzat ügyeire rálátó forrásunk szerint a megbízások visszatetszést keltettek a helyi közéletben, mivel az érintettek külsősként, mintegy mellékállásban foglalkoztak az önkormányzat ügyeivel, viszont bruttó 800 ezer forintos fizetésük nagyságrendileg megegyezik egy főállású polgármester illetményével.

A választások eredményeként társadalmi megbízatású vezetői lettek Budakalásznak. Polgármesterünk gyakorló orvos, két alpolgármesterünk pedig közgazdász munkája mellett látja el a városvezetői feladatokat. Ez indokolta egy teljesen új munkaszervezési rend kialakítását az amúgy sem egyszerű átadás-átvételi folyamat mellett. A rövid idejű tanácsadói megbízásokra emiatt volt szükség

– fogalmazott megkeresésünkre Péterffy Gábor.

Azt azonban, hogy a havi bruttó 800 ezer forintért hány órában dolgoztak az önkormányzatnak, illetve ha munkavégzésük időtartama elérte a havi 40 órát, miért nem alkalmazta őket a város a hagyományos módon, nem tudtuk meg. Arra is hiába kérdeztünk rá, hogy az önkormányzat külsős megbízása mellett valóban megtartották-e főállásukat, hiszen ez behatárolja az önkormányzatra fordítható munkaidő mennyiségét.

A határozott idejű külsős megbízások az idén lejártak:

A másik nyomozás szintén önkormányzati dolgozók juttatásainak ügyében folyik. Az Index híre alapján mi is beszámoltunk arról, hogy a tavaly októberben megválasztott budakalászi önkormányzat az év vége előtt jutalomosztásba kezdett.

A képviselő-testület november 7-i ülésén elfogadták a város 2019-es költségvetésének módosítását, amiben 2,3 millió forint hiány mutatkozott. A negatív mérleg ellenére a polgármester december 5-i hatállyal 14,4 millió forint jutalmat fizetett ki a város 47 dolgozójának a júliustól decemberig tartó időszakra. Ketten úgy kaptak több százezer forintot, hogy mindössze néhány napja dolgoztak az önkormányzatnál:

Péterffy Gábor kérdéseinkre az Index cikkre adott februári reakciójukat küldte el. Eszerint a két jutalmazott kolléga novembertől folyamatos munkaviszony mellett áthelyezéssel került a budakalászi önkormányzathoz. Jutalmazásukat az indokolta,

hogy áthelyezésük miatt korábbi munkahelyeiken nem részesülhettek az éves munkájuk után járó elismerésben. Mivel gyors munkába állásuk a város érdekeit szolgálta, esetükben fontosnak tartottuk a kompenzációt.

Kiemelte: a hivatalban dolgozók éves jutalmazása nem járt együtt az új városvezetés plusz javadalmazásával, ráadásul

az idei költségvetés készítésekor a jelenlegi polgármester és a két alpolgármester is egyértelművé tette, hogy a jövőben sem kívánnak jutalmakat felvenni. Budakalászon az elmúlt évek jutalomkifizetési gyakorlatához hozzátartozott, hogy a korábbi polgármester és a két alpolgármester évente 6 havi jutalmat vettek fel személyenként.

Kiemelt kép: Budakalász Hivatalos Közösségi Oldala /Facebook