A Közlekedő Tömeg szerint teljesen rossz az új vasúti menetrend

A pótlóbuszokkal több helyen is jóval tovább tart majd az utazás, mint eddig vonattal.

Többszörös utazási idő és elmulasztott csatlakozások jellemzik az új vasúti menetrendet, amelyet kedden tettek közzé és szombattól érvényes – közölte a Közlekedő Tömeg Egyesület. Mint írták, az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a MÁV-Start mindössze három napot adott a munkába járó vidéki magyar embereknek arra, hogy teljesen újratervezzék napirendjüket.

A közleményben megjegyezték, eddig csak annyit lehetett tudni, hogy 34 vasútvonalon készülnek a szolgáltatási színvonal drasztikus csökkentésére, ma derült ki, melyik vonalon mennyivel lesz hosszabb a pótlóbuszok menetideje, melyik csatlakozások nem teljesülnek, de most már részletek is kiderültek.

olvasható a közleményben. A Közlekedő Tömeg álláspontja szerint elfogadhatatlan, hogy az ITM és a MÁV-Start az utolsó pillanatig azt ígéri, „az utasok kiszolgálását az autóbuszok a korábbival megegyező vagy jobb színvonalon biztosítják”, majd a vasúttársaság saját üzletszabályzatát és a vonatkozó kormányrendeletet is megszegve mindössze három nappal a változás előtt adja a több ezer érintett tudtára, hogy mostantól gyakorlatilag nem számíthatnak a közösségi közlekedésre, a közszolgáltatást biztosító szervezetek cserben hagyták őket.

Az egyesület ezért arra kéri Palkovics László innovációs és technológiai minisztert, hogy azonnal intézkedjen a járatritkítás visszavonásáról, és mentse fel tisztségéből Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkárt.

Kiemelt kép: 24.hu/Marjai János