Levélben fordult Varga Judit a Facebook regionális igazgatójához

Az igazságügyi miniszter többet szeretne tudni az újonnan felállt Facebook Felügyelőbizottság munkájáról.

Március elején alakította meg az Igazságügyi Minisztérium a Digitális Szabadság Bizottságot azzal a céllal, hogy feltárja, a technológiai cégek milyen hatással vannak a jogállam intézményeire és működésére, a személyes szabadságjogok érvényesülésére és az alapvető demokratikus normákra.

Varga Judit miniszter keddi Facebook-posztja szerint a koronavírus-járvány ellenére a bizottság munkája nem szünetelt, így beszámolhatott arról, hogy levélben fordultak a Facebook regionális igazgatójához, hogy érdeklődjenek a Facebook Felügyelőbizottság munkájáról, amelyről itt írtunk bővebben.

[A felügyelőbizottság] sajtóinformációk szerint az online térben közzétett tartalmak eltávolításával, felülvizsgálatával foglalkozik. Mindenképpen tisztázni szükséges, hogy a Felügyelőbizottság eljárásában az átláthatóság és a politikai semlegesség követelményei teljesülnek-e, illetve, hogy a testület milyen viszonyban áll a jogviták eldöntésére egyébként hatáskörrel rendelkező nemzeti bíróságokkal,

írta a tárcavezető.

Varga Judit közölte azt is, hogy az elmúlt időszakban több tucat állampolgári visszajelzés érkezett a Digitális Szabadság Bizottsághoz, melyek „számos esetben épp az online felületek átláthatatlan működését és cenzúráját kifogásolták”. A bizottságot, tette hozzá, pont azért hozták létre, hogy „a technológiai óriáscégek működését a demokratikus alapjogok, a személyes szabadságjogok és a jogállami működése szempontjából” vizsgálják, a visszajelzések pedig azt igazolják, hogy a bizottság jól működik.

Ezen felül készítettek egy online útmutatót is, amely Magyarországon leginkább elterjedt digitális platformok adatkezelési gyakorlatának jellegzetességeit taglalja és amelynek elsődleges célja a felhasználói tudatosság növelése.

Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt