Jogerősen négy és fél évre ítélték a kenyai egyetemista lányt kirabló férfit

Követte, majd leütötte és a földre szorította a debreceni klinikák területén.

Négy és fél év börtönre ítélte a Debreceni Törvényszék azt a hajdúsámsoni férfit, aki január végén kirabolt egy kenyai egyetemistát a debreceni klinikák területén.

A 34 éves útonálló a belvárosban szemelte ki a külföldi lányt, aki a telefonja fülhallgatójával zenét hallgatott. Egy sállal eltakarta az arcát, felszállt utána a buszra, majd miután leszálltak követte őt a klinikák területén.

Amikor utolérte a lányt, akkor hátulról erősen megragadta a nyakát, majd megütötte és a földre lökte. Ezt követően ráfeküdt és a nála lévő kulcscsomóval megkarcolta a rémült egyetemista arcát, valamint „money” felkiáltással pénzt követelt tőle.

A kenyai diáklány segítségért kiáltott, a férfi ekkor kinyitotta a lány táskáját, majd kivette belőle a pénztárcát az abban lévő okiratokkal, aprópénzzel és bankkártyával együtt. A férfi továbbra is a földön leszorítva tartotta a lányt és a mobilját követelte, de ő nem adta oda neki.

A férfi a bűncselekmény során észlelte, hogy többen is figyelik, ezért a megszerzett pénztárcával együtt elmenekült a helyszínről. A tárcát R. I. futás közben eldobta, de előtte még kivette belőle a pénzt. Az eljárás során a nyomozó hatóság a tárcát megtalálta, lefoglalta és visszaadta a kenyai lánynak. A nő a bántalmazás következtében hámhorzsolásos, nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett.

A Debreceni Járásbíróság február végén 4 év 6 hónapra ítélte az elkövetőt, de ő enyhítésért fellebbezett a védőjével. A másodfokon eljáró törvényszék azonban helybenhagyta a járásbíróság ítéletét. Meghatározó súlyosító körülmény volt, hogy a férfi útonálló módon valósította meg cselekedetét.