Müller Cecília: Kedvezően alakulnak a járványügyi adatok

Az operatív törzs tájékoztatott a legfrissebb tudnivalókról.

Eddig több mint 5400 vállalkozás nyújtott be kérvényt bértámogatásra, ezt azt jelenti, hogy dolgozónként átlagosan 160 ezer forint állami támogatásra pályáztak, mondta Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján.

A legtöbb kérvény a feldolgozóipar, turizmus és kereskedelem területéről érkezett, területileg főként Fejér, Pest, Veszprém, Győr-Moson-Sopron megyéből és a fővárosból. A kérelmeket továbbra is várják, a pályázatok beadására most is lehetőség van, jelentkezésre a veszélyhelyzet végét követően még egy hónapig tart.

A munkahelyek megőrzésén felül más feladatunk is lesz, hamarosan konkrét intézkedéseket fogunk bejelenteni a munkahelyeket teremtő támogatásokról

– közölte az államtitkár.

Müller Cecília országos tiszti főorvos emlékeztetett, hogy 3341 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 5 idős krónikus beteg, így 430 főre emelkedett az elhunytak száma, 1102-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból.

Hozzátette: az aktív fertőzöttek közül még mindig a 60 százalék Budapest és Pest megyéből származik, az elhunytak 79 százaléka is erről a területről adódik.

Az összes aktív fertőzött közül összesen 688-an vannak kórházban, 62 százalékuk Budapesten, 45-en vannak lélegeztetőgépen.

Ezek a járványügyi adatok mind kedvezőek, és kedvező az a tény is, hogy a magyar egyetemek által vizsgált reprezentatív szűrővizsgálat adatai is nagyon kedvező képet mutatnak

– fogalmazott.

Az óvodai és bölcsődei ügyelettel kapcsolatban az országos tiszti főorvos arról beszélt, hogy a legfontosabb, hogy csak egészséges gyereket vigyenek be a szülők a közösségbe.

A legfontosabb, hogy ezeknél a gyerekeknél a személyi higiéniai szabályokat megtanítsuk, szögezte le Müller Cecília: meg kell tanítani őket a helyes kézmosásra, a nagyobbakat a zsebkendő használatára, és arra, hogy a zsebkendőket használat után rögtön dobják ki, majd mossanak kezet.

Javasolják megválogatni azoknak az előnyben részesítését, amiket fertőtleníteni tudnak: legalább naponta fertőtleníteni kell a játékokat, hangsúlyozta. A textíliákra külön ügyelni kell, elsősorban olyanokat kell használni, amelyek magas hőfokon moshatók.  Nem javasolják, hogy otthonról a gyermek bevigyen játékot.

A személyzettel kapcsolatban Müller Cecília jelezte, hogy igyekezzenek kímélni a 65 év felettieket és a krónikus betegeket.

Ha betartjuk ezeket a szabályokat, a kockázat gyakorlatilag minimalizálható

– mondta az országos tiszti főorvos, aki egyúttal emlékeztetett, hogy  FFP2/FFP3-as maszkot felesleges hordani ezekben a munkakörökben, ezek csak az egészségügyi dolgozók védelmét szolgálják.

Kiss Róbert rendőralezredes tájékoztatásában többek közt arról beszélt, hogy a rendelkezésre álló adataik szerint Budapesten és Pest megyében a kijárási korlátozásokat megszegők körében az elmúlt 258 fővel szemben kezdeményeztek rendőri intézkedést. Idáig 49 563 esetben intézkedtek szabálysértés észlelése miatt összesen.

Vidéken is ellenőriznek, ma reggelig 55 fővel szemben kezdeményeztek rendőri intézkedést.

Újságírói kérdésre az országos tiszti főorvos elmondta, elsősorban a légzőszervi megbetegedések, szív- és érrendszeri megbetegedések, krónikus vesebetegségek, immunrendszert érintő betegségek jelentenek többletkockázatot.

Az országos tesztelés részeredményével kapcsolatban Müller Cecília jelezte:

hogy ennek milyen hatása lesz egy második hullámra, ha lesz második hullám, számos elképzelés, többféle verzió van, de lehet, hogy a magyar lakosság immunrendszere mégiscsak erős immunitásról tanúskodik.

A vírus nem tűnt el, hangsúlyozta a tiszti főorvos, így maximálisan óvatosan és fokozatosan kell figyelnünk egymásra, bevezetni az élet újraindításának feltételei mellett minden olyan tevékenységet, amikkel visszaállunk a régi életre. Müller Cecília arra kért mindenkit, hogy mivel nem lehet tudni, a vírus mikor üti fel újra a fejét, mindenki tartsa be az előírásokat.

Az interneten rendelhető tesztekkel kapcsolatban az országos tisztifőorvos jelezte: tilos interneten teszteket értékesíteni, egyébként sem tudja ajánlani, mert nincs róluk ismeret, nem tudjuk, milyen a minőségük, érzékenységük.

A kijárási korlátozások Budapesten és Pest megyében való fenntartásával kapcsolatban Müller Cecília elmondta: az idősotthonokban és kórházakban kezelteket levonva is a legnagyobb számban itt van fertőződés, ami nem különösebben meglepő, hiszen sűrűn lakott fővárosról beszélünk.

Az országos tiszti főorvos bízik abban, hogy a városban is csökken a fertőződések száma, és ennek ismeretében tudják meghozni a további intézkedéseiket.

Kiemelt kép: MTI/kormany.hu/Botár Gergely