Kiderült az Orbán-kormány legborúsabb járvány-forgatókönyve: 2,5 millió fertőzött két hét alatt

Bepillantást nyerhettünk a kormány koronavírus-stratégiájába: eddig az időnyerésre játszottak, mostantól viszont sokkal több tesztelés jön.

Még csütörtökön számoltunk be mi is arról az online konferenciáról, ahol Palkovics László miniszter arról beszélt, hogy az eddig „megtett lépésekkel és a magyar emberek felelős magatartásának köszönhetően értékes időt nyertünk arra, hogy az egészségügy felkészültségét magasabb szintre hozzuk.”

Palkovics: Május elejétől fokozatosan újranyithatjuk a gazdaságot
De szoros biztonsági intézkedések mellett.

Az összesen kétórás eseményen olyan kutatók, szakértők szólaltak fel, akik a kormány munkáját támogatják a koronavírus-járvány közepette. Az előadásokból kiderült, hogy rendkívül sok inputot és választ adnak a kormánynak, hogy az megalapozott döntést tudjon hozni – írja most a portfolio.hu, amely az időközben elérhetővé tett teljes konferenciaanyagot ismertette. Ebből eddig nem ismert részletek derültek a magyar kormány koronavírus elleni harcát illetően.

Palkovics László előadásában például olyan kulisszatitkot is elárult, hogy az operatív törzs reggel 6 órakor tartja meg mindig az első ülését, majd éjszaka valamikor a másodikat, és reggel 4 órakor már adatokat konszolidálnak és prezentációkat gyártanak az addig eltelt nap áttekintése érdekében.

Az összefoglaló szerint a legfontosabb cél az volt a járvány eddigi szakaszában Palkovics szavai alapján, hogy Magyarország időt nyerjen és az egészségügyi rendszer alkalmassá váljon a járvány kezelésére.

Ezen kívül az is kiderült, hogy a kormány forgatókönyvet készített a legrosszabbra is: eszerint a járványgörbe csúcsa körüli két hétben 2,5 millió ember fertőződik meg, és 14  ezer ember kerülne súlyos állapotba.

Az anyagból kiderül, hogy a különböző mérések szerint Budapest volt a legfegyelmezettebb a védekezés betartásában. A fővárosban „volt egy időszak, amikor 90 százalékkal csökkent a kontaktszám. Ebben az időszakban a vidéki nagyvárosokban 80 százalékos, a kisebb településeken pedig 70 százalékos visszaesést láttak ebben a mutatóban.”

Palkovics a közeljövőt illetően elmondta azt is:

Magyarország többet fog mérni, mint eddig, megnézzük azt, milyen az ország teljes átfertőzöttsége. Jövő héten el fog indulni egy ilyen program, amelynek az eredményeit figyelembe fogjuk venni a szimulációk során.

A miniszter elmondta, miért tartották szükségesnek a 8000 lélegeztetőgépet: ha ugyanis „csak” 22-34 százalékkal csökken a kontaktszám, akkor már 7330 lélegeztetőgép szükséges idehaza egyszerre, a járványgörbe csúcsán.

Ha a járványgörbe – tette hozzá Palkovics – így marad, akkor az 5 millió átfertőzöttnél becsült nyájimmunitást sosem érjük el Magyarországon.

Ezután Röst Gergely, a Szegedi Tudományegyetem matematikus arra is rámutatott, hogy bármely lazító vagy korlátozó intézkedés meghozatalának hatása körülbelül két hét csúszással fog megjelenni a járványgörbén. A további stratégiáról pedig azt mondta: kombinált megoldásra lesz szükség.

Ennek része

Ezeket kombinálni kell a maszkhasználattal, a bizonyos mértékű távolságtartással, felskálázott teszteléssel és hatékonyabb kontaktus kutatással.

Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Suparna Airlines Kínából érkezett repülőgépénél a Liszt Ferenc-repülőtéren 2020. március 24-én. A gép több mint 3 millió maszkot, 100 ezer koronavírus-tesztet és 86 lélegeztetőgépet hozott. MTI/Kovács Tamás