Gyógyszerhamisítással vádolják a szteroidokkal lebukó férfit

Több évre elegendő doppingszerrel kapcsolták le Röszkén.

Vádat emeltek azzal a luxemburgi-szerb kettős állampolgárságú férfival szemben, aki több évre elegendő dózisú anabolikus szteroidot próbált Magyarországra csempészni Röszkénél. A férfit gyógyszerhamisítással vádolják.

A férfi tavaly augusztusban egy montenegrói busz utasaként érkezett a röszkei autópálya-határátkelőhelyre. A vádirat szerint a pénzügyőrök az autóbusz a férfi táskájában 35 ampullát, valamint 2500 tablettát találtak.

A termékek Magyarországon forgalomba hozatali engedéllyel nem rendelkező gyógyszernek minősülnek, legális kereskedelmi forgalomban nem szerezhetők be, és orvosi vényre sem írhatók fel. Hatóanyaguk a tiltott teljesítményfokozó szerek közé sorolható androgén anabolikus szteroid.

A szerek fokozzák az izomtömeg gyarapodását, ha használatuk orvosilag nem indokolt, akkor viszont ismeretlen eredetük és jelentős mellékhatásaik miatt alkalmazásuk fokozott egészségi kockázatot jelent. A gyógyszereket Magyarországra kizárólag engedéllyel rendelkező gyártó vagy nagykereskedő hozhatta volna be, és az átszállításhoz is jóváhagyásra lett volna szükség, ezzel azonban a férfi nem rendelkezett.