Müller Cecília: egyre nagyobb veszélyben van mindenki, Budapest gócpont lehet

Újabb szigorítást rendeltek el az idősek otthonaiban.
Kapcsolódó cikkek

Cikkünket frissítjük.

Az operatív törzs keddi tájékoztatóján dr. Müller Cecília országos tiszti főorvos arról beszélt, hogy jelentősen megemelkedett a koronavírus halálos áldozatainak száma, kilenc idős, krónikus beteg vesztette életét, a fertőzöttek száma pedig 817-re emelkedett. Hozzátette:  ahogyan nő a fertőzöttek száma, úgy egyre nagyobb veszélyben van mindenki. A fertőzöttek 60 százaléka Budapesten, illetve az agglomerációban él, ezt a területet különösen érinti a vírus. A szakember kiemelte: különösen fontos, hogy mindenki betartsa a kijárási korlátozást és azokat az időablakokat, amelyek egyes tevékenységeket érintenek. A fertőzések nagy száma miatt, ha ez a tendencia folytatódik, Budapest gócpont lehet.

Számos intézkedést hoztak — látogatási- és kijárási tilalmat rendeltzek el — az idősek otthonaiban, hogy megpróbálják védeni az ott élőket, azonban mégsem tudták megakadályozni, hogy bejusson a fertőzés. Müller Cecília azt kérte a fenntartóktól, hogy az utolsó pontig tartsák be a szabályokat. Minden idősotthonban ki kell jelölni valakit, aki a fertőzés megakadályozásáért felel. A tisztifőorvos azt kérte az otthonok dolgozóitól, hogy ha lehet, ne tömegközelekedéssel menjenek dolgozni.  24 órás műszakban is lehet dolgozni – ezután 48 óra pihenés következik –, hogy ezzel is csökkentsék a mozgás és a vírus behurcolásának veszélyét.

Az idősotthonokat, bentlakásos intézményeket ellátó orvosokat kéri a tiszti főorvos, hogy különösen figyeljenek az idősotthonokra. A fenntartók felelősségét nem bírja hangsúlyozni. Szoros együttműködés kell, a szükséges feltételeket biztosítani kell, egészségügyi védőfelszerelést is.

Egyéni védőeszközzel is fogják majd segíteni ezeket az intézményeket.

Kórházak, fodrászok, álhírek

A kórházparancsnokok ellátják feladataikat 108 kórházban. Napi készletfelmérést végeznek.

Ennek nyomán ma 9 kórházba visznek egyéni védőeszközöket (maszkok, védőruházat, védőszemüveg, stb)

Több mint 15 ezren vannak házi karanténban. Több mint 22 ezer ellenőrzést végeztek a rendőrök. Magatartásszegések is vannak: 499 esetben feljelentés született, 380 főre bírságot szabtak ki — mondta Kiss Róbert rendőr. 67 esetén helyszíni bírság a kijárási korlátozás megszegésével összefüggésben, 51 főt figyelmeztettek.

400 ezer Favipiravir tablettát kaptunk Kínától, ez a szer kínai tapasztalatok jelentősen lecsökkenti a vírusos állapotot: a szer bevétele után a fertőzöttek még négy napig voltak pozitívak, enélkül 11 napig. Az ismert japán gyógyszer a tüdő javulását is elősegíti, korábban az Ebola-járványban használták. A gyógyszer engedélyezése folyamatban van, várhatóan gyorsan megtörténik, egyelőre elraktározták a készletet.

Kérdésre elhangzott, hogy ha valaki a koronavírussal kapcsolatos álhírt talál, a rendőrségi honlapon, egy űrlapon keresztül tehet bejelentést. A Pesti úti idősek otthona a legnagyobb létszámú ilyen intézmény Budapesten. Az utolsó adatok alapján 53 ápoltnak lett pozitív a tesztje és 12 ápolónak. A vizsgálatok még tartanak, mivel sokan élnek és dolgoznak itt, ez tovább fog tartani.

A fodrászok nyitva tartása nem tiltott. Meg lehet oldani, hogy egyszerre egy fodrász dolgozzon és ne legyenek sokan egy, zárt térben.

A Balaton-parton, Velencei tónál, stb. működnek a fagyizók, lángososok, stb. Mi a szabály?

Ahol ülve lehet elfogyasztani az ételt, azok a helyek, éttermek zárva vannak. Ahol elviszik az ételt-italt, ott megengedett a nyitva tartás. Ezért a vásárlóktól azt kérte Müller, hogy tartsák be a távolságot.

Mit tegyen az, aki enyhe tünetekkel küzd, hőemelkedése van, de otthon van? Válasz a tiszti főorvostól: erősítse az immunrendszerét, egészséges táplálkozás fontos, C-vitamin, sok gyümölcs, zöldség, folyadék. Ha láza van, rosszabbul lesz, jelezze a háziorvosnak – mondta Müller.

A konditermekben, kinti kondiparkokban el lehet kapni a vírust, tekintve, hogy sokan használják az eszközöket? Válasz Müllertől: a fertőzött személy nem megy ki, mert nem mehet. Ha nem tudja magáról, hogy fertőzött lenne, akkor a tárgyakon viszonylag rövid ideig marad meg a vírus, szóval kicsi az esélye a fertőzésnek. Ne használjuk egymás után a tárgyakat, amelyeket sokan fogdosnak. Inkább kocogjunk, biciklizzünk — tanácsolta.

Koronavírus az Irgalmasrendi Kórházban

Müller Cecília arra a kérdésre, hogy koronavírus-fertőzés miatt kellett-e bezárni a Budai Irgalmasrendi Kórház belgyógyászati osztályát azt válaszolta: ha olyan tömegű megbetegedés fordul elő, hogy nem tud az osztály több beteget fogadni vagy a betegellátásnak zavara mutatkozik, akkor a népegészségügyi hatóság kijelöl egy másik osztályt. A magánlaborok által végzett tesztekről nincsenek összegyűjtött információik, ezek nem jelennek meg a kormányzati statisztikában. Magyarországon már minden korosztályban vannak koronavírus-fertőzöttek, gyerekek is megbetegedtek, de ők általában könnyebben viselik a betegséget, ha nincsen valamilyen krónikus problémájuk.

Készül egy, a lakosság átfertőzöttségét  vizsgáló kutatási terv. Az átfertőzöttséget abból tudják kikövetkeztetni, hogy milyen ellenanyagszintet mérnek a lakosokban, bizonyítva azt, hogy már átestek a betegségen. Hogy ez mikorra várható, az nem derült ki.

Kiss Róbert elmondta: 58 szállodát jelöltek ki az egészségügyi dolgozók elhelyezésére, de nagyon sok más hotel maga is felajánlotta a kapacitásait.

Kiemelt kép: MTI/MTVA