Egy győri panellakást adott cserébe a Várnegyedben található lakásáért Palkovics László

A lakásért máig mindössze havi 40 ezer forint lakbért fizet.

A budai Várnegyedben található Táncsics Mihály utcában, egy patinás műemléképületben bérel meglehetősen olcsón önkormányzati lakást Palkovics László innovációs és technológiai miniszter – derítette még ki tavaly a 24.hu. Palkovics az RTL Klubnak később azt mondta, azért költözött a Várnegyedbe, mert az anyósához akart közelebb lakni. A hvg.hu kikérte a teljes dokumentációt, amiből kiderült, hogy Palkovics már akkor a Budai Várban lakott, amikor ezt az ügyletet intézte. Ami viszont ennél is érdekesebb, hogy Palkovics

egy győri panel-lakótelepen bérelt lakást dobott be a Halászbástya szomszédságában fekvő műemlék lakásért cserébe,

amiért máig mindössze havi 40 ezer forint lakbért fizet. A közel ugyanakkora, 67 négyzetméteres, Cuha utcai lakás Győr nem éppen frekventált, Marcalváros 1-nek nevezett részén található, tulajdoni lapja alapján akkor is, azóta is magántulajdonban van.

A hvg.hu arról ír, hogy a Palkovics és a vele csereszerződést kötő, 60 év körüli házaspár is úgy nyilatkozott, hogy a Táncsics utcai önkormányzati bérlakásuknak a határozatlan időre szóló, vagyis a határidő nélkül érvényes bérleti jogát „arányosnak” tartják a győri panellakás bérleti lehetőségével.

A saját magának ugyanitt, szintén a Táncsics utcában bérlakást szerző budavári polgármester, Nagy Gábor Tamás 2013 áprilisában a tulajdonos önkormányzat nevében rábólintott a lakáscsere szerződésükre, ezzel „határozatlan időre bérbe adva” Palkovicsnak az ingatlant. Ehhez viszont még be kellett szerezni egy környezettanulmányt, csakhogy, mint írják, a becserélt panellakás „az I. kerülettől távol helyezkedik el”. Ezért Győr polgármesteri hivatalának segítségét kérték, megkeresésük szerint azt szerették volna tudni, milyen az önkormányzati bérlakásért felajánlott bérlemény, illetve azt ki és hogyan használja.

Borkai Zsolt „nevében és megbízásából”  ezt meg is tették és megállapították, hogy a panellakás „felújított állapotú”, a helyszíni szemlén „mind a lakás tulajdonosa, mind az albérlő”, vagyis Palkovics is, megjelent, ráadásul – bár nem jelentkeztek be hivatalosan – az ingatlant „mindketten életvitelszerűen lakják”.

A hvg.hu kiderítette, hogy a győri lakást bérbeadó tulajdonos doktorandusz hallgató, illetve egyetemi tanársegéd volt 2008-ban a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépjárművek Tanszékén, ott, ahol Palkovics már az 1990-es évektől dolgozott, sőt, még a közös publikációik is voltak. Palkovics kedvező bérleti díjat fizetett korábbi kollégájának:

vállalta, hogy évente „átlagosan 150 ezer forint értékben” felújítást végez majd a lakásban, így mindössze bruttó havi fix 10 ezer forint volt a bérleti díja. 

A hvg.hu elérte a győri lakás tulajdonosát. Az egész ügyletet lehetővé tevő, egykori egyetemi kolléga név nélkül annyit mondott, hogy kollégaként osztoztak a lakáson, mert Palkovicsnak is sokszor akadt dolga akkoriban Győrben, így megbeszélések, pályázati egyeztetések idején.

A volt kolléga gesztusnak nevezte, hogy belement abba, hogy Palkovics a lakásának a bérleti lehetőségét elcserélje a várbeli önkormányzati ingatlanra, és a lap újságírója hiába kérdezte arról, hogy az ezek szerint hozzá költöző budavári házaspár, a lányuk és két unokájuk végül meddig éltek a győri lakásában.

Ezt most így nem tudom megmondani

– mondta.

A hvg.hu kereste Palkovics Lászlót, a minisztérium sajtóosztálya a sok-sok feltett kérdésre csupán ennyit válaszolt:

Az Ön által említett esetben mindenben a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló törvény, illetve a lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló önkormányzati rendelet akkor hatályos szabályainak megfelelően jártak el a felek. Palkovics miniszter úr tehát eddig is mindenben a mindenkire egyformán érvényes jogszabályoknak megfelelően járt el, és ez így lesz a jövőben is.

kiemelt kép: mti