Hadházy azt üzeni az Orbánnal egyezkedő Karácsonynak, végre keményítsen be

Üzend meg neki, hogy nincs új stadion, ha nem vonja vissza a kultúrafinanszírozást átszabó kormányzati tervet - tanácsolja.

A végén kezdem: ha valóban el akarod érni, hogy a kormány ne vegye el tőled a színházigazgatók kinevezésének jogát és ne helyezze kézi irányítás alá a színházak finanszírozását, akkor egy dolgot tehetsz azonnal: megüzened a miniszterelnöknek, ha nem vonja ezt vissza, nem lesz stadion (újabb Orbán-emlékmű) és nem lesz atlétikai világbajnokság sem.

Ezzel kezdi Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő azt a levelét, amelyet Karácsony Gergely főpolgármesternek címzett. A kulturális szférát kormányzati akarat mentén átalakító, szétziláló törvényjavaslatok kapcsán fogalmazta meg Hadházy tanácsait.

Sokak azért szavaztak rád, hogy te/ti is vívd/vívjátok meg a harcot a kormánnyal. Sőt, azt sugalltátok, hogy Budapest egy fontos hídfőállás lesz ebben a harcban. Legkésőbb ez, a színházakat bedaráló javaslat rá kell, hogy döbbentsen téged is: amíg a kormány piszkos játékszabályai ellen nem lázadunk fel, bármikor, bármit megtehet velünk. Igenis harcolni kell velük, tárgyalni pedig csak tisztességes játékszabályokról szabad.

Azt is írja Hadházy, hogy

A ma esti tüntetés fontos esemény lesz a szabad kultúráért vívott harcban. De a héten annyi minden más disznóságot meg fognak még szavazni, a képviselők jogfosztását, az Alkotmánybíróság bíróságok fölé helyezését, a közbeszerzési törvény változtatását, az iparűzési adó szabálymódosításával az önkormányzatok kezének megkötését és lehet, hogy pár dolgot még észre sem vettünk… Csak kapkodhatjuk a fejünket. Vörös vonalak, amiket kacagva átlépdelnek, ha azt látják, hogy mi megtorpanunk és európai, kultúrált, tárgyalóképes politikusnak láttatjuk őket. Nem azok.

A teljes bejegyzés pedig alább:

Kiemelt kép: Fotó: Vadnai Szabolcs/24.hu