Freund Tamás beszélt az Orbán Viktornak írt levélről

Freund úgy látja, hogy érvelése működött, hiszen egyetlen kutatócsoport sem lett ellehetetlenítve, megszüntetve.

Nyilvánosságra került Freund Tamás Orbán Viktor miniszterelnökhöz korábban írt levelének egy részlete. A Palkovics László innovációs miniszter átalakítási tervét több ponton bíráló akadémikus úgy fogalmaz:

a kormányt folyamatosan kritizáló, gyengén teljesítő társadalomtudományi kutatócsoportok, intézetek munkatársai – akiktől szerettünk volna megszabadulni – itt fognak maradni a nyakunkon, külföldön a kutyának sem kellenek, ha intézetük megszűnik, egyetemi állásaikon akkor is túl fognak élni, és onnan tovább mételyezik a közéletet és a fiatalságot.

Az mta.hu erről a levélről kérdezte az MTA alelnökét. Az említett rész szerinte arról szól, hogy a tervezett átalakítás és a bizalomvesztés miatt a legjobb kutatóink elmennek, és erre ma már intézetükből is van több példa.

Hozzátette:

Itt jön a képbe az a széles körben terjedő nézet is, miszerint az egész átszervezés mögött a kormányt kritizáló kutatócsoportok elhallgattatása van. Ezt egyébként a kormányzat soha nem mondta. Viszont szerettem volna meggyőzni Miniszterelnök urat ennek értelmetlenségéről és sikertelenségéről még akkor is, ha ez csak vélt szándék, vagyis arról, hogy a kutatóhálózatból esetleg kikerülve ezek a kutatók egyetemi állásaikat változatlanul betöltve fogják megírni ugyanazokat a cikkeket.

Freund úgy látja, hogy érvelése működött, hiszen egyetlen kutatócsoport sem lett ellehetetlenítve, megszüntetve.

Elmondta azt is, hogy Orbán Viktornak írt levelében több pontban kifejtette, hogy miért alkalmatlanok az ITM tervei a kormányzat valós vagy többek által annak vélt céljainak elérésére, és próbálta bemutatni a károkozás mértékét.

Kifejtettem, hogy az innovációs kapacitás növelésének nem fog használni az átszervezés, hiszen eddig sem az ITM által gyengének beállított alapkutatás volt a probléma. Leírtam, hogy az alapkutatás területén miért nem lehet a bázisfinanszírozást pályázatokkal kiváltani, és hogy a bizonytalanság, a bizalomvesztés miatt elmennek a legjobbjaink

– mondta Freund.

Kiemelt kép: Koszticsák Szilárd / MTI