Sípcsonttörés, kificamodott térd a választás előtt átadott játszótéren

Komoly sérüléseket szenvedett több gyerek a csúszdákon. A polgármester szerint azonban nagyon jól sikerült a beruházás.

Öt percet voltunk a megnyitott játszótéren. A lányom lecsúszott az egyik csúszdán, és eltörött a sípcsontja. Azonnal bevittem az ügyeletes kórházba. Hat hét gipsz

– idézte fel annak a szombatnak a történéseit egy apa a 24.hu-nak. A frissen átadott, közel 400 millió forintból kialakított játszóteret a 10 év körüli lányával próbálták ki. (Ő és a lapunknak nyilatkozó többi szülő is neve elhallgatását kérte.) A férfi szerint lánya nem szeleburdi, sok hasonló csúszdán játszott már.

Két nappal az önkormányzati választások előtt, október 11-én pénteken délután, egy ünnepélyes megnyitó után vehették birtokba az új csúszdákat a főváros 16. kerületében a gyerekek. Már aznap sok sérülésről számoltak be helyi Facebook-fórumokon. Tucatnyian írtak fájdalmas, ám kevésbé súlyos sérülésekről (beütött könyök, térd), de vannak komolyabb esetek is.

Egy másik szülő például azt mesélte lapunknak, a lányának a térde sérült meg, az ügyeletes orvos egy hét fekvőgipszet rakatott rá, aztán a kontrollon derül ki, szerencsére nem annyira súlyos a helyzet. Egy hétig így is egy lábon ugrált a lány:

Most a hétvégén egy gyógytornász helyrepakolta a térdét. Még fáj neki, de már látszik a fény az alagút végén. Gondoltam, az önkormányzat nevére íratom a számlát a kezelés áráról.

Egy harmadik kislányról azt állították, fejsérüléssel kötött ki a Heim Pál kórházban, amely akkor ügyeletet látott el. Információnk szerint nem csak őt vitték be a szülei, de a hivatalos adatok nem rögzítik, melyik játszótéren történik egy-egy sérülés. Az érintettek elbeszéléseiben az a közös, hogy tudomásuk szerint több, az új csúszdákon megsérült gyerek kötött ki az ügyeleten azon a két napon. Volt, akinek a foga törött ki.

A polgármester szerint minden papír megvan, az átvételnél minden rendben volt

Erről mondta azt most Kovács Péter, a kerület újraválasztott, fideszes polgármestere a választás után egy héttel kitett videóban:

Nagyon jól sikerült a beruházás. (A Reformátorok terének második ütemét adták át, ez három csúszdát, néhány egyéb játszótéri játékot, több fát és egy mosdó- és elsősegélynyújtó-épületet takar – a szerk.) A csúszdákkal van némi baj, valószínűleg túl gyorsak, úgyhogy most kértem a kivitelezőt, hogy próbálják meg lassítani ezeket a csúszdákat. Természetesen minden TÜV-, meg minden papírja megvan, az átvételnél is minden rendben volt. De mivel kicsit gyorsra sikerült a csúszda – habár azt mondja a tervező is, meg a forgalmazó is, hogy ez egy fejlesztő játék, és a játékhoz az is hozzátartozik, hogy hogyan álljunk meg a végén, ez is a fejlesztés része –, de én úgy gondoltam, hogy ne kockáztassunk, akkor inkább próbáljuk lassítani azt a két csúszdát, amelyik olyan gyorsnak tűnik. Így most éppen dolgoznak rajta, hogy október 23-ra valami kisebb lassítót vagy nagyobb kanyart rakjanak bele.

Munkások a választások előtt két nappal átadott, de sok sérülést okozó, ezért pár napra rá lezárt csúszdáknál a XVI. kerületben a Reformátorok terénél. Fotó: Sopronyi Gyula/24.hu

A múlt szerdán éppen az egyik csúszda fele hiányzott, a másiknak a lábánál ástak a munkások. Egy helybéli mesélte, hogy aznap legalább háromszor szedték szét és rakták össze a munkások a csúszdákat.

A szülőket az is bosszantja, hogy ők írtak a gyerekek sérüléseiről arra a címre, amelyre az önkormányzat kérte, ám sokáig semmiféle reakció nem érkezett. Ami aztán végül szűk egy héttel később megjött, abban sincs sok köszönet: a válasz lényege, hogy minden rendben van a csúszdákkal.

Mi hiába keressük immár tíz napja az önkormányzatot, nem válaszolnak. Így arra sem, hogy az átadás előtt tesztelték-e a csúszdákat, azokat ki vette át, készült-e jegyzőkönyv.

Kiemelt kép: Reformátorok tere a XVI. kerületben. Balesetveszély és sérülések miatt már le is zártak két csúszdát a választások előtt átadott csúszdaparkban. Fotó: Sopronyi Gyula/24.hu