Nyilvános bocsánatkéréssel vezekeltek egy keszthelyi iskola diákjai és a tanáruk

A Momentum helyi politikusa szerint nem önmagában a bocsánatkéréssel van probléma, hanem annak módjával. Az igazgató szerint az osztály bátran élt a bocsánatkérés lehetőségével.

Szokatlan jelenet játszódott le a keszthelyi Vajda János Gimnáziumban, az esetről a Momentum Mozgalom Zala megyei képviselője, Dalnoki Szilárd számolt be szerdán, hogy aztán a Nyugati Fény meg is írja. A politikust az iskola egyik diákja kereste meg, aki arról számolt be, hogy kedden, az iskola udvarán, a teljes gimnázium előtt kellett bocsánatot kérni egy tanárnak és több tanulónak egy diákcsíny miatt.

A képviselő lapunknak elmondta, hogy kapott egy megkeresést egy névtelenséget kérő diáktól azzal kapcsolatban, hogy egy nyilvános bocsánatkérés fog történni a gimnázium udvarán, az egész iskola előtt. Mint mondta, információi szerint a kedd délelőttre meghirdetett időpontban

felálltak a diákok, kimentek az udvarra az osztályfőnökükkel együtt, akinek szintén bocsánatot kellett kérnie, és egy papírról olvasva mindegyikőjük mikrofonba elmondta a szövegét, majd végül megtapsolták őket.

Az ügy előzménye egy diáknapon előadott jelenet volt, egy olyan tanárról, aki már nem tanít az intézményben. A pedagógus korábban állítólag összejött az egyik diákjával, a képviselő úgy tudja, hogy még mindig egy párt alkotnak. Dalnoki azt mondja, látta a felvételt a műsorról, ami miatt bocsánatkérésre kötelezték az érettségire készülő diákokat, és szerinte nem történt semmi igazán durva: az eljátszott tanár és tanítványa állnak esküvői ruhában és a tanár édesanyja, aki szintén az intézményben tanít, összeadja őket. Az érintett személyek viszont megsértődtek, ezért kellett bocsánatot kérni.

Nem a bocsánatkéréssel van gond, viszont ennek nem ez lett volna a módja

– mondja a Momentum képviselője, aki az eset kapcsán felvette a kapcsolatot a Társaság a Szabadságjogokért egyesülettel, az érintetteknek szükséges esetleges jogi segítség biztosításáért.

Az esettel kapcsolatban kerestük a Vajda János Gimnázium igazgatóját, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ a kérdéseinkre. Az intézmény honlapjára mindeközben felkerült egy intézményvezetői állásfoglalás, amelyben Varga Sz. Gábor megbízott intézményvezető azt írja:

Szeretném leszögezni, hogy a bocsánatkérés nem megszégyenítés. A bocsánatkérés a felnőtt erkölcsiség megnyilvánulása, amely a másik ember személyének tiszteletén alapul. Ez pedig az európai kultúrában bármilyen közösségi együttélés, így az iskolai nevelő-oktató munkának is nélkülözhetetlen feltétele.

Az intézményvezetői állásfoglalás szerint az említett osztály „bátran élt ezzel a lehetőséggel, példaértékű tettüket az iskolai közösség döntő többsége kellő átérzéssel fogadta”.

Az igazgató arra kér mindenkit, hogy „alapvető erkölcsi értékeinket szem előtt tartva legyen továbbra is szerves alakítója iskolánk közösségi életének”.