EU-s pénzből újították fel, botrányos állapotban van a polgárdi fogyatékos otthon

Egy hozzátartozó szerint a gondozók sorban mondanak fel.
Kapcsolódó cikkek

A Fejér Megyei Integrált Szociális Intézmény (FMISZI) Polgárdi-Tekerespuszta telephelyén tapasztalható nyomorúságos állapotokról írt cikket az Átlátszó.

Már 2019 elején megjelent egy cikk arról a Fejér Megyei Hírlapban, hogy az épületegyüttes energetikai korszerűsítésének befejezése után a férfi pavilon teljes felső szintjén évekig folyamatosan beázásokkal küzdöttek.

A megyei lap szerint a KEOP pályázat 2015. decemberi készre jelentését követően 2016. január 10-e óta vannak súlyos beázások mindkét felújított (férfi és női) pavilonban. A szegedi fővállalkozó elismerte ugyan a kivitelezési hibákat és garanciában folyamatosan javítgatja is őket, de jelenleg is 21 háló van lezárva, ami 82 férőhelyet jelent – ez az intézmény teljes férőhely-kapacitásának egyharmada.

Szilasi Zója fiútestvére él évek óta az intézményben. Az asszony augusztus 1-jén írt kétségbeesett felhívást a Facebookra arról, hogy a beruházás befejezése után bekövetkezett hibákat négy éve kénytelenek tűrni az ott élők.

Szilasi Zója posztjában így fogalmaz:

Én többször írtam a fenntartónak, de csak az ígéreteket kaptam. A helyi sajtóban megjelent cikk hatására, négy év elteltével a vállalkozó megszüntette ugyan a beázást, de azóta megint semmi nem történik. A szobák továbbra is lakhatatlanok, az áram kikapcsolva, a beteg emberek összezárva pár négyzetméteren. Természetesen az ellátás nem ingyenes: 109.000 Ft az önköltségi ár havonta. Meddig lesz ez az áldatlan körülmény? Kihez kell még segítségért fordulni? Én már tehetetlen vagyok! A gondozók is sorban mennek el, ők sem tudnak ilyen körülmények között dolgozni.

A teljes felújítást, a tervezéstől a pályáztatáson át a készre jelentésig a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) országos központja bonyolította. A 120 millió forintos közbeszerzést 2015-ben a szegedi székhelyű Dél-Konstrukt Kft. nyerte el.