Két- és tízezer forint értékű emlékérmét bocsát ki az MNB

Hazánk törvényes fizetőeszközei lesznek.
Kapcsolódó cikkek

„Semmelweis Egyetem” megnevezéssel 10 000 Ft névértékű ezüst és 2000 Ft névértékű színesfém emlékpénzérmét bocsát ki a Magyar Nemzeti Bank 2019. szeptember 6-án. A különleges emlékérmékkel az MNB a szervezett orvosképzés magyarországi kezdetének 250. évfordulója előtt tiszteleg, olvasható a bank hivatalos honlapján közzétett közleményében.

Mint írták, Mária Terézia 1769. november 7-én kelt rendelete alapján orvosi fakultással bővült a nagyszombati egyetem, ami a szervezett, azóta is folyamatos orvosképzés kezdetét jelentette Magyarországon. Az intézmény pár év múlva Budára, majd Pestre települt. 1951-ben az orvosi kar önálló orvostudományi egyetemmé vált, 1969-ben pedig felvette egykori tanára, a világ egyik leghíresebb orvosa, Semmelweis Ignác nevét. A Semmelweis Egyetem – amely szakegyetemként egyedülálló az országban – ma Magyarország és a közép-európai régió vezető orvos-egészségügyi felsőoktatási intézménye. Egyben az ország legnagyobb egészségügyi intézménye, ahol kiemelkedő tudományos eredmények és innovatív szemléletű fejlesztések születnek.

A „Semmelweis Egyetem” emlékpénzérmék hazánk törvényes fizetőeszközei, de nem forgalmi célokat szolgálnak, elsődleges szerepük a figyelemfelkeltés hazánk tudománytörténeti jelentőségű évfordulójára, valamint az egyetemen folyó magas színvonalú oktatási, kutatási és gyógyítási tevékenység elismerése. Az ezüst és a színesfém változat azonos érmeképpel rendelkezik, csak értékjelzésükben térnek el.

Az emlékérmék

MNB
MNB
MNB
MNB

Az emlékérmék ezúttal is korlátozott példányszámban jelennek meg: 5-5000 darab készíthető belőlük.