Majdnem félmilliárd forint uniós támogatást fizetett ki a kormány egy nem létező katonai beruházásra

Csak papíron épült logisztikai központ Szerencsen, miközben az állami nyilvántartásban „megvalósult projektként” szerepel.

Összesen 447 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást fizetett ki a kormány, hogy egy speciális haditechnikai – úgynevezett intermodális – logisztikai és felújító központ létesüljön Szerencsen. Csakhogy a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei városba tervezett létesítmény sosem épült meg, csak papíron létezik.

Ennek ellenére a kormányzati nyilvántartásban a logisztikai központ megvalósult beruházásként szerepel.

Az ügyben Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő feljelentést tesz. Szerinte ugyanis vagy a logisztikai központ – ami valójában egy vasúti átrakodó állomás kellene, hogy legyen – tűnt el, vagy csaknem félmilliárd forint európai uniós pályázati forrás. Hadházy járt is a szóban forgó szerencsi területen, ahol elmondása szerint mindössze hatalmas gaz és néhány méhkaptár található.

A nem létező beruházás szálai 2014-ig vezetnek, amikor a Licet ’95 Ipari és Gazdasági Kft. 960 millió forint vissza nem térítendő brüsszeli támogatást nyert arra, hogy megépítse az összesen 2,4 milliárd forintba kerülő logisztikai központot. A kormányzati pályázati portál adatai szerint 2015 végéig két részletben 447 millió forintot fizettek ki az összegből:

Fotó: Hadházy Ákos

A szintén kormányzati portál, a terkepter.nfu.hu szerint a beruházást 2015. november 30-án befejezték, annak státusza itt is „megvalósult”. Éppen ezért Hadházy megkereste a Pénzügyminisztériumot arról érdeklődve, hová lett a logisztikai központ és az uniós pénz. Kiderült, hogy a tárca jelenleg is – négy évvel a projektzárás után – ellenőrzést folytat a beruházás körül. Azt írták:

A LICET’95 Kft. a GOP-3.2.1-11 számú pályázati felhívás keretében támogatott Speciális haditechnikai intermodális logisztikai és felújító központ kiépítése Szerencsen című projekt ellenőrzése nem zárult le, az eljárás lefolytatása során a projektről nem szolgáltatható adat.

A Térképtér oldaláról viszont az is kiderül, hogy miközben a projekt elnevezésében szerepel, hogy Szerencsen épül logisztikai központ, az összeg kedvezményezettje pedig a Licet ’95 Kft., a pályázat leírásában már az szerepel, hogy a beruházást a Mil-Exim Kft. valósítja meg – Balatonfűzfőn. Erről a cégről már korábban írtunk, ez az a társaság, amelyik lőporgyár megépítésére vállalkozott a balatoni településen.

Zöld utat kapott a balatonfűzfői lőszergyár
A Miniszterelnökség szerint készen áll a beruházás, ami a nemzetgazdasági tárca szerint sehol nincs.

A társaság a honlapján büszkén közli, hogy 2,4 milliárd forintos beruházást valósít meg a Balatonfűzfőn. A terv szerint az üzemben lőport, illetve lőszert gyártanának, az utóbbiból kis és közepes kaliberűt, civil és hadi felhasználásra.

Fotó: Hadházy Ákos

A társaság tulajdonosa és ügyvezetője Csala József megkeresésünkre azt közölte, hogy külföldön van és egyébként sem közszereplő, így nem akar nyilatkozni. Arra kérdésünkre, hogy miként került a beruházás Szerencsről Balatonfűzfőre, azt mondta:

Nem szerencsés erről telefonon beszélni. Itt volt hely.

A logisztikai központ mindazonáltal Szerencs településfejlesztési stratégiájában is szerepelt olyan beruházásként, ami várhatóan 2016-ban vagy 2017-ben megvalósul a városban. Megkerestük a település fideszes polgármesterét, aki a 2018-ban időközi választáson került a város élére. Nyíri Tibor, bár korábban alpolgármester volt, nem sokat tudott a beruházásról. Azt viszont elmondta:

Mintha Mengyi Roland, a térség akkori országgyűlési képviselője hozta volna a beruházást.

Bár a polgármester nem emlékezett pontosan a történtekre, az bizonyos, hogy a korrupció miatt idén három év szabadságvesztésre ítélt Mengyi 2014-ben Borsod-Abaúj-Zemplén megye 6. számú választókerületéből jutott a parlamentbe, ebbe a körzetbe tartozik Szerencs is. Mengyit hiába kerestük, nem értük utol telefonon.

Az továbbra is kérdéses:

Kiemelt kép: Hadházy Ákos