Magyar György: Addig ülünk a rendőrségen, amíg át nem adják az előzetes szakértői véleményeket

Az elhunyt matróz családjának ügyvédje szerint bűnpártolás gyanúja is szóba jöhet.

Bár már minden létező formában kikérték az eddig elkészült előzetes szakértői véleményeket, mind a mai napig nem kapott hivatalos tájékoztatást a Dunai hajóbalesetben elhunyt matróz jogi képviselője arról, hogy milyen eredményekre jutottak az eddigi vizsgálatok során a szakemberek – közölte a 24.hu megkeresésére Magyar György, a matróz családjának jogi képviselője.

Már minden létező formában kikértük az erről szóló iratokat, de az ügyiratszámnál nem jutottunk tovább. Most elküldök egy kollégámat a rendőrségre és addig ülünk ott, amíg át nem adják az előzetes szakértői véleményeket

– mondta Magyar György.

A dél-koreai sajtóban komoly felháborodást keltett, hogy a magyar hatóságok egy rövid vizsgálat után elengedték Magyarországról a Hableánnyal ütköző a Viking Sigyn szállodahajót, amelyet végül csak hétfőn, majdnem két héttel a tragédia után vizsgált meg újra a rendőrség, amikor a hajó Visegrádra érkezett. A dél-koreai televízió riportja azt állította, hogy a hajó orráról eltüntették az ütközés nyomait. Az MBC felvételei szerint kijavították és átfestették az ütközés felületi nyomait a hajó elején. Erről így beszélt Magyar György:

Véleményem szerint rendkívül súlyos szakmai hiba volt elengedni a szállodahajót a tragédia után. Ez akár felvetheti a bűnpártolás gyanúját annál is aki elengedte, és annál is aki átfestegette ezt a hajót. Mindenre kiterjedő tüzetes szakmai vizsgálatnak kell alávetni, különösen még azt a részét is, ami két méter mélyen van a vízszintje alatt. A halálos baleset teljes rekonstrukciójához minden nyomot rögzíteni kellett volna.

– tette hozzá az ügyvéd.

Áthelyezték a Hableányt az uszályra, a csepeli kikötőbe viszik
16 óra körül hagyta el a hajó a tragédia helyszínét.

Kiemelt kép:  Ivándi-Szabó Balázs /24.hu