Orbán Viktor nem gondolta volna, hogy ekkora balhé lesz a plakátkampányból

A miniszterelnök beszélt a Fidesz esetleges kizárásáról az Európai Néppártból, az MTA botrányról, az egészségügyről, valamint Mészáros Lőrincről és Simicska Lajosról is.

Hosszú idő óta először állt érdemben szóba ellenzéki újságírókkal Orbán Viktor miniszterelnök, aki nőnap alkalmából – kizárólag női újságírók számára – szűkkörű háttérbeszélgetést tartott új munkahelyén, a Karmelita kolostorban. A hvg.hu beszámolója szerint kiemelt témája volt a találkozónak a Fidesz esetleges kizárása az Európai Néppártból.

Nézzék Orbán lábát, épp pávatáncot jár!
A Fidesz nem szeretné, ha kizárnák a Néppártból, ez az elmúlt évek egyik legnagyobb bukása lenne Orbánnak.

A kormányfő elmondta, nem számított arra, hogy a Juncker-Soros plakátkampány „casus belli” lesz a Néppártban.

Gondoltam, hogy nem lesz mindenki boldog, de ebből casus bellit csinálni túlzás

– mondta.

Mint mondta Soros Györgyöt és Jean-Claude Junckert a plakátokon „Muppet show jellegűen” ábrázolták, és kitart amellett, hogy a tájékoztató kampányra szükség van, a Soros-terv létezését nem kérdőjelezte meg.

Soros Györgyről azt mondta, a „komcsi rendszer összedöntése” nélküle nehezen ment volna, tehát Soros jót is csinált, de ez nem menti fel a jelenlegi tevékenysége alól, az pedig egy veszélyes játszma, hogy az Orbán-kormány a felszínre kényszeríti a Soros-szervezeteket.

A miniszterelnök azt is elmondta az újságíróknak, hogy a Néppártból való esetleges kizárás, távozás ügyében „mérlegelést végez a Fidesz”, a gondolkodás nem a kizárási indítványról szól, hanem arról, hol a párt helye. Erről szólva arról is szót ejtett, hogy a Fideszt többen tárt karokkal várják az Európai Néppárton kívül. Ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy nem a távozásnak, hanem alapvetően a dolgok megjavításának a híve, de eljöhet az a pont, mikor már szerinte nincs értelme maradni.

Kiderült az is, Orbán Viktor nem számol azzal, hogy veszteség érné akkor, ha kilépne a Néppártból, mert szerinte az európai politika átalakulóban van. Úgy véli, Brüsszelben „buborékban élnek”, nem érzékelik a valóságot, azt, hogy a migráció kérdése a legfontosabb.

„Meglátjuk, hogy lesz-e 20-a”, vagyis meglátjuk, valóban napirendre kerül-e március 20-án a Néppártban a Fidesz kizárása – mondta a kormányfő. Manfred Weber néppárti frakcióvezető feltételeire pedig azt mondta, nem akart senkit megbántani,

szerinte nincs oka bocsánatkérésre, de ellenére sincs ez, szívesen kér elnézést. 

Orbán beszélt a családvédelmi akciótervről is, azt mondta, a bankokkal nem egyeztettek előtte, de a 10 milliós összeg garantált hitel lesz, nem jelent kockázatot a bankoknak. „Ha az egyik nem adja, majd adja más” – mondta a miniszterelnök, aki szerint, lesz hitelbírálat is. A kormányfő azt egyelőre nem tudta megmondani, hány embert érint a csomag.

A miniszterelnök kiemelte, hogy szerinte Kásler Miklós, emberi erőforrás miniszter jó munkát végez hiszen:

Mint mondta, az MTA vagyonát nem akarják elvenni, „ami az övék, az az övék, az MTA saját tulajdona nem vonható be semmilyen diskurzusba”, a vita a kutatás finanszírozásáról szól, arról, hogy a kutatót magát – illetve a státuszát – vagy egy projektet finanszírozzanak-e. Ezen a területen több uniós pénz lesz majd, de a pénz elosztásáról nem a független szellemi elitnek kell döntenie, hanem – egyeztetés után – annak, aki aztán el is számol a pénzzel, abba viszont „senki sem akar beleszólni, hogy mit kutassanak”.

Szóba került az immár dollármilliárdos Mészáros Lőrinc és egykori barátja Simicska Lajos is. Előbbiről szólva a miniszterelnök arról beszélt, itthon nincs oligarcharendszer, a gazdasági szereplőknek semmilyen befolyást nem enged a politikába. Arra a felvetésre, hogy azért bírálják-e, mert Mészáros illetve mások személyes gazdagodását szolgálja, Orbán Viktor azt mondta,

senki szegényedését és gazdagodását nem intézem, ez nem az én dolgom. Nekem a kevésbé jómódúakkal van dolgom.

Azt is viccnek tartja, hogy a Fidesz-közeli körök gazdagodásáról cikkeznek az újságok. „Baloldali nem gazdagodhatott ugyanúgy?!” Az ipart, a gazdaságot nem lehet pártalapon támogatni – hangsúlyozta.

Arra a kérdésre, hogy megviselték-e a Simicska Lajossal történtek, visszakérdezett: „miért, mi történt vele?” Majd azt mondta, olyan van az életben, hogy egy barátság megszűnik, és ők a választás óta sem beszéltek. „Akivel van közös dolgom, azzal beszélek, akivel nincs, annak sok sikert kívánok.”

Kiemelt kép: Orbán Viktor hivatalos Facebook oldala