Publicus: A választók szép lassan elfordulnak a közös EP-listától

Egy friss felmérés szerint kiszeretnek egymásból a balpártok és Jobbik szimpatizánsai.
Kapcsolódó cikkek

Januárban az emberek 59 százaléka, februárban pedig már 63 százaléka, azaz majdnem 5,2 millió választó gondolta azt, hogy sikeresebb lenne az ellenzék, ha közös listával mérkőzne meg a Fidesszel az európai parlamenti választáson. Meglepő, de emellett egyre kevesebben értenek egyet azzal, hogy legyen közös lista: januárban a választók 52 százaléka, februárban viszont már csak 47 százaléka gondolta így — erre jutott a Népszava megbízásából kutató Publicus Intézet.

Az ellentmondásosnak tűnő jelenség mögött két okot sejtenek a kutatók:

egyrészt a Fidesz mozgósította táborát, épp a közös lista vélt hatékonysága okán, másrészt a Jobbik bejelentése, miszerint senkivel nem akarnak közös listát állítani. A döntés hatása továbbgyűrűzött az ellenzéki térfélen, a tömbösödési kényszer alábbhagyott.Arra a felvetésre, fontos-e, hogy a Jobbik ne olvadjon be a baloldali formációk közé, a többi ellenzéki párt támogatói 55-62 százalék közötti arányban mondtak igent, miközben ez a szám a Jobbik híveinek körében 49 százalék volt. Azzal az állítással pedig, hogy a Jobbiknak részt kell vennie az ellenzéki összefogásban akkor, amikor belpolitikai tétje van a meccsnek, az EP-választáson viszont nyugodtan indulhat külön, a párt szavazóinak 66 százaléka értett egyet.

A lap szerint ez az arány annak ellenére alakult így, hogy a Jobbik támogatóinak mintegy 70 százaléka hiszi: pártja a külön indulással felmorzsolja annak a lehetőségét, hogy az ellenzék megszorítsa a Fideszt, esetleg több mandátumot szerezzen, mint a kormánypárt.

Kiemelt kép: MTI/Mohai Balázs