160 ezer forintot se keres egy 7 éves gyakorlattal rendelkező tűzoltó

Azonnali béremelést sürget a szakszervezet.

A napokban kapták meg a vonulós tűzoltók a sokat hangoztatott illetményemelésről szóló parancsot. Az Egységes Tűzoltó Szakszervezet közleménye szerint a helyzet drámai: egy 7 éve dolgozó beosztott tűzoltó rendszeres havi illetménye nem éri el a nettó 160 ezer forintot (miközben a költségvetési szektorban a nettó átlagkereset 245 ezer forint). Ráadásul a vonulós tűzoltók kötelező alap munkaideje havi 204 óra, szemben más munkavállalók 168 órájával, az ígért hárompilléres életpályamodellből pedig két pillér egyáltalán nem valósult meg.

A szakszervezet szerint azonnali béremelésre van szükség, hogy a szolgálatot ellátó állomány tagjai, a tűzesetekhez, balesetekhez kivonuló tűzoltók ne váltsanak munkahelyet. Továbbá az ígért pillérek bevezetése mellett a vonulós tűzoltókkal szemben támasztott fokozott fizikai és pszichikai követelmények miatt korkedvezményes nyugdíjat kell bevezetni – írják.

Nem csak a tűzoltók dolgoznak megalázó összegű fizetésekért, nemrégiben a rendőrök körében indult mozgalom: az állomány tagjai az interneten tettek közzé bizonyítékokat arról, hogy a kormányzati propaganda állításaival ellentétben elképesztően alacsony fizetések vannak a testületnél:

Lassan kiderül, hogy a rendőrök jelentős része éhbérért dolgozik
Akkorák az eltérések a fizetésekben, hogy legalább az állomány harmada a minimálbér körül keres, miközben a belügy 50 százalékos emelésről beszél.

Kiemelt kép: MTI / Mihádák Zoltán