4 millióan eltörölnék a rabszolgatörvényt

3,2 millió ember támogatja a tiltakozó akciókat.

A Publicus Intézet Népszavának készített közvélemény-kutatása szerint az emberek 51 százaléka támogatja a rabszolgatörvény elleni tiltakozásokat. Mintegy 1,4 millió ember – a választók 17 százaléka – kész sztrájkolni, tüntetni is, de kétszer ennyi 2,8 millió ember (34 százalék) szolidáris velük.

8 százalék akarja, hogy semmisítsék meg a rabszolgatörvényt, de nem tartja hatékony eszköznek a sztrájkot és a demonstrációt.

Gyengült a Fidesz, erősödött az ellenzék
A kormánypárt egy hónap alatt 250 ezer szavazót veszített a rabszolgatörvény miatt.

Arról megoszlanak a vélemények, kik a demonstrációk fontos szereplői.

A legtöbben (60%) az elégedetlen embereket jelölték meg „főszervezőként”. 

A pártok csak a második helyen (20%) végeztek, megelőzve a szakszervezeteket (10%), civileket. A pártok közül 9 százalék tartotta az MSZP-t a leghatékonyabb demonstrációs pártként, de a Jobbik és a DK is csak 1 százalékkal maradt le a szocialistáktól.

Az emberek 78 százaléka nem tud/akar különbséget tenni a pártok között. Egyrészt közös fellépést várnak tőlük, másrészt már nem is könnyű elkülöníteni őket. Mivel az utóbbi nyolc évben a pártok „ki voltak tiltva” a tüntetési térből, a civilek nem kértek belőlük, így az emberek nem tudják értelmezni mozgásukat ebben a térben – írja a lap, amelynek Visszhang melléklete szombaton részletes elemzést közöl a sztrájkhajlandóságról és a szakszervezetekről.

Századvég: A tüntetések meg se kottyantak az Orbán-kormánynak
A bizonytalanok aránya viszont már 39 százalék.

Kiemelt fotó: Marjai János/24.hu