Tarkón lőtte szomszédját egy szalkszentmártoni férfi

Egyszer már életfogytiglanra ítélték gyilkosságért, de kegyelmet kapott.

Megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla az emberölés bűntettének kísérlete miatt Sz. Z. ellen indított büntetőügyben a Kecskeméti Törvényszék I. fokon kiszabott ítéletét. A férfi cselekményét a táblabíróság életveszélyt okozó testi sértésnek minősítette, és 7 év 10 hónapról 5 év 6 hónapra enyhített a büntetésén.

Az ítélet indoklásában elhangzott: a minősítés változásra azért került sor, mert a férfi részt vett a meglőtt férfi életének megmentésében, azért emberölés kísérletéért nem vonható felelősségre. Ennél a a cselekménynél a kiszabható büntetés kevesebb, mint az emberölés kísérleténél, ezért volt indokolt a szabadságvesztés mértékének csökkentése.

A férfi Szalkszentmártonban egy tanyán lakott a feleségével, akivel gazdálkodásból él.  Velük szembe lévő tanyán lakott N. J. az anyjával és a testvérével. Bár a vádlott korábban többször is bántalmazta a szomszédját, rendszeresen összejárt a két férfi és jó volt a viszonyuk.

A férfi az ominózus nap átment a szomszédjához, hogy elszállítsa a cefrés hordókat. Amikor végeztek a felpakolással, egy másik tanyából a tulajdonos engedélyével onnan kidobott, de még hasznosítható vasakat hoztak el. A sértett egy vascsövet és egy szerszámos ládát hozott onnan magával, amit feltett az utánfutóra.

Ezt követően Sz. Z elővett elővett egy 7,65 mm kaliberű töltényt tartalmazó lőfegyvert,  majd 1-1,5 méter távolságból hátulról tarkó tájékon fejbe lőtte a szomszédját. A férfi elesett, és amikor feleszmélt, nem tudta mi történt vele, az előzményekre nem emlékezett, csak rosszul érezte magát. Ezután a vádlott a fején és a fülén vérző szomszédját bekísérte a tanyába, ott lemosták a fejéről a vért, majd a meglőtt férfi testvérével orvoshoz vitték  A férfi kórházba került, ahol a koponyájából eltávolították a lövedéket.

A tarkón lőtt férfi életveszélyes sérüléseket szenvedett el, orvosi ellátás nélkül meghalt volna. Gyógyulása 6 hónapig tartott, de az nem lett teljes körű, mert a maradandó egészségkárosodást szenvedett. Az elkövető a bűncselekmény elkövetését mindvégig tagadta.

Sz. Zoltánt 1984-ben a Legfelsőbb Bíróság jogerősen emberölés miatt életfogytig tartó börtönre ítélte. A baon.hu értesülései szerint egy társával betörés során gyilkolt meg egy nőt Budapesten. A közkegyelem gyakorlásáról szóló 1990. évi 39. törvény alapján azonban kegyelemben részesítették, és 15 évre mérsékelték büntetését.

Sz. Zoltán azt állította, hogy ő egyéni kegyelmet is kapott, mégpedig életmentés miatt. 1988. július 28-án ugyanis szavai szerint több embert is kihozott a lángok közül, amikor tűz ütött ki a szegedi Alföldi Bútorgyár kárpitos üzemében (itt dolgoztak a Szegedi Fegyház és Börtön, azaz a Csillag elítéltjei).

Sz. Zoltánnak nem kellett leülnie a 15 évet sem, 1993 tavaszán feltételesen szabadlábra helyezték.