Nem adtak pénzt a fával fűtőknek, nehogy másra költsék, sokaknak végül fa sem jutott

A rezsicsökkentésben sem mindenki egyenlő: a zömében hátrányos helyzetű területen élő, tűzifával vagy szénnel fűtő családoknak nem jár alanyi jogon a választás előtt bejelentett 12 ezer forintos kedvezmény. A megkülönböztető gyakorlat ellen az ombudsman is felemelte a szavát. Lett volna egy egyszerűbb megoldás, de azt a kormány elvetette, nehogy az emberek másra költsék a pénzt.
Kapcsolódó cikkek

Míg egy komfortos házban élő, gázzal vagy távhővel fűtő családnak egy szalmaszálat sem kellett keresztbe tennie az idén márciusban, a választások előtt bejelentett, 12 ezer forintos rendkívüli rezsicsökkentésért, addig a fával vagy szénnel fűtőknek nem jött ilyen könnyen az állami segítség. Sőt, több mint a felük adminisztratív akadályok miatt lecsúszott a támogatásról. A szilárd tüzelővel fűtőknek egészen mostanáig várniuk kellett, hogy megjelenjen az ő – tulajdonképpen még előző téli – rezsicsökkentésükről szóló kormányhatározat. Ebből kiderült, hogy

Egy olvasónk azzal keresett meg minket, hogy 85 éves édesanyja szeptemberben és októberben súlyos betegség miatt kórházban volt, így lemaradt az október 15-ei határidőről. Szerettek volna póthatáridőt vagy méltányossági kifizetést kérni, de nem tudták, kihez fordulhatnának a problémájukkal. Kérdéseinket elküldtük a Belügyminisztériumnak, a tárca válasza szerint

nincs lehetőség központi kompenzációra, aki lecsúszott a határidőről, az semmit sem tehet.

Emlékeztettek, hogy a fával és szénnel fűtők rezsicsökkentésének módjáról először Kovács Zoltán kormányszóvivő tájékoztatta a közvéleményt július 26-án kiadott közleményében, és ekkor arra is felhívta a figyelmet, hogy az igénylési határidő október 15.

A településektől október 15-éig beérkezett igényeket a Belügyminisztérium összegezte. Ez alapján 2886 önkormányzat 372 120 háztartása jelezte fűtőanyagigényét. A teljes támogatási összeg meghaladja a 4,4 milliárd forintot

– közölte a belügyi tárca.

Tehát bár Magyarországon mintegy 800 ezer háztartás igényelhette volna a szilárd fűtőanyagra vonatkozó rezsicsökkentést, csak 372 ezer háztartás jelezte igényét. A túlbonyolított rendszer igazságtalanságát bírálta Székely László ombudsman is. Az alapvető jogok biztosa arra hívta fel a jogalkotó figyelmét:

aggályos az a megoldás, hogy míg a közszolgáltatások esetében a rezsitörvény minden háztartás számára feltétel nélküli alanyi jogon biztosít hozzájárulást a téli fűtés díjának mérsékléséhez, addig a szociális célú tűzi-fatámogatás a jogosultaknak csak arra a szociálisan rászoruló körére korlátozódik, amely a mérlegelés útján elbírált önkormányzati döntés szerint megfelel a helyben megszabott feltételeknek. Ennek következtében ugyanis a szilárd fűtőanyaggal fűtő, de nem rászoruló, szociális ellátásban nem részesülő személyek alanyi jogon nem kapnak téli fűtéstámogatást. Esetükben tehát nem érvényesül az a deklarált jogalkotói cél, hogy mérséklődjenek az indokolatlanul magas lakossági terhek.

Az ombudsmani kritika leegyszerűsítve arról szól, hogy a szilárd tüzelőannyaggal fűtőket hátrányosan megkülönböztették a rezsicsökkentés kivitelezésekor. A jelentésről múlt héten megkérdeztük az energiaügyért felelős államtitkárságot, de egyelőre nem válaszoltak megkeresésünkre.

Székely László
Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Szegények melege

A Habitat for Humanity civilszervezet A szociális tüzelőanyag-támogatás Magyarországon című kutatásában a KSH 2011-es népszámlálási adatai alapján arról ír, hogy Magyarországon a

A leginkább rászorulók szociális tűzifát igényelhetnek az önkormányzatnál. Székely László ombudsman a beérkező panaszok vizsgálata után súlyosan aggályosnak látta azt az általános gyakorlatot, hogy az önkormányzatok normál köbméterben mérik ki a rászorulónak az 1,7-szer nagyobb erdei köbméterben megállapított támogatást. Így ugyanis a jogosultak kevesebb fához jutnak. A Belügyminisztérium kérdésünkre azt írta, az alapvető jogok biztosának levelét megkapták, szakmai álláspontjukról viszont csak a válaszlevél megküldése után adhatnak tájékoztatást.

A szilárd tüzelés pedig éppen a rosszabb szociális helyzetben lévő járásokban a legelterjedtebb. A fűtési módok és a szociális helyzet összevetésekor a kutatók arra jutottak, 19 olyan járás van, ahol a lakások több mint 50 százalékát kizárólag fával fűtik, ezek közül 11 „komplex programmal fejlesztendő”, azaz a leghátrányosabb helyzetű terület. Emellett 22 járásban a lakások több mint 75 százalékát fűtik legalább részben fával, ezek közül 13 tartozik a leghátrányosabb helyzetű járások közé. Adataikat a KSH 2015-ös felmérése is megerősítette, eszerint a szilárd tüzeléssel fűtő háztartások felülreprezentáltak az alacsony jövedelmű családok között. A fűtési szegénységet tovább mélyítette, hogy

2011 és 2017 között mintegy 30 százalékkal nőtt a fa és a szén ára, miközben a gáz és a távfűtés költségei 14, illetve 11 százalékkal csökkentek.

Éppen ezért fontos lett volna, hogy azok, akik a legnagyobb szükségben élnek, a lehető legkönnyebben hozzájuthassanak a 12 ezer forintos téli rezsicsökkentéshez. Olyan könnyen, mint a komfortosabb körülmények között élők. Kismértékben az is javított volna a helyzeten, ha a szilárd tüzelővel melegedők segítsége nem csúszik több mint fél évet. A tűzifa ára ugyanis év eleje óta is folyamatosan nő:

Nem kapnak pénzt, nehogy másra költsék

Kezdeményeztük a kormánynál, hogy a tűzifa-támogatást készpénzben adják az érintetteknek. Az elutasítást azzal indokolták, hogy a gáz- vagy távfűtést használók is természetben kapták meg a segítséget

– monda el lapunk megkeresésére Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke. Hozzátette: a kormány részéről az is elhangzott, szeretnék, ha a fűtéstámogatást valóban a fűtési kiadások enyhítésére használnák, arra az érvre viszont nem voltak vevők, hogy a többség a 12 ezer forintos jóváírás összegét a következő hónapban nem fizette be, így tulajdonképpen bármi másra elkölthető pénzt kaptak. A TÖOSZ elnöke szerint a szociálisan rászorulók kérhetnek segítséget az önkormányzattól, de az elúszott rezsicsökkentés kompenzációja nem az önkormányzatok feladata.

Egyre többen térnek át a fával fűtésre, a piac átláthatósága és szabályozása miatt viszont egyre drágább a tűzifa. Az EKÁER bevezetése előtt sokan adóelkerüléssel, Szlovákiából hoztak be fát, mára ezt szigorúan ellenőrzik, így tulajdonképpen a magyar piacnak kell egyre nagyobb igényeket kiszolgálnia. Ez pedig az árak növekedéséhez vezet

– tette hozzá Schmidt Jenő.

Szerinte aki nem tud fát venni, az gyakran bármit eltüzel: nedves gallyakat, hulladékot, lábon száradt fát. A WWF magyar szervezete 2017-ben kérdőíves módszerrel vizsgálta a magyarországi fűtési helyzetet. A válaszoló helyi önkormányzatok 78 százalékánál a településen élők nagyobb csoportjának gondot okozott a fűtésszámla kifizetése, de volt olyan önkormányzat, ahol a lakók 90 százalékát sújtotta a fűtési szegénység.

A szemétégetés hatásairól, a szociális, gazdasági és környezetvédelmi következményeiről bővebben itt írtunk:

Mérget okádnak a vidéki kémények, százezrekre büntethetik a szeméttel fűtő magyarokat
A légszennyezettség csak lassan, a hideg viszont gyorsan öl. A környezetvédő civilek hatósági ellenőrzést, a nyomorgók méltóbb életkörülményeket akarnak. Egy ezermilliárdos problémát ennek töredékéből meg lehetne oldani.

Kiemelt kép: Balázs Attila / MTI