Felfoghatatlan állatkínzások Heves megyében

Volt aki kalapáccsal verte a kutyát, de olyan is akadt, aki labdaként rugdosta a saját kiskutyáját.

A Heves Megyei Főügyészség Közjogi Szakága két ügyben is keresetet nyújtott be az illetékes törvényszékre annak érdekében, hogy a bíróság polgári perben tiltson el egyes, korábban állatkínzás vétsége miatt elítélt személyeket az állatok tartásától.

Tavaly nyáron egy 41 éves férfi Szihalmon esett neki a kistestű kutyájának azért mert elszaladt mellőle. Akkorát rúgott a kutyába, hogy az másfél métert repült, majd a sérült állatot végigverte a járdán, egészen a házukig, ahol a kapun keresztül berúgta az udvarra, mint egy labdát. Az állatkínzás vétsége miatt indult büntető ügyben a járásbíróság az ügyészi indítvány alapján felfüggesztett fogházra ítélte az elkövetőt.

Ezt követően, az ügyészségi szakágak közötti együttműködés keretében, a büntető ügyben eljáró helyi ügyészség értesítette a jogerős döntésről a Heves Megyei Főügyészség Közjogi Szakágát. Ennek alapján a főügyészség, az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény rendelkezéseinek megszegésére alapítva, keresetet nyújtott be a férfi, ez esetben már mint alperes ellen. Az ügyészség kereseti kérelme arra irányult, hogy a bíróság az alperest 5 évre tiltsa el az állattartástól. A per jelenleg is folyamatban van.

Jogerősen befejeződött ugyanakkor már egy hasonló eljárás, melyben a Heves Megyei Főügyészség két másik, állatkínzás miatt korábban szintén felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt férfi az állattartástól való eltiltását kérte. Az ügyészi keresetnek helyt adva ebben az ügyben a bíróság az alpereseket 5, illetve 3 évi időtartamban tiltotta el az állatok tartásától.

Erre azért került sor, mert a férfiak el akarták pusztítani egyikük kutyáját azért mert a fiatal gazdája nem akarta tovább etetni. Idősebb társa ezért egy 3 kilós, tompa fejű kőtörő kalapáccsal megpróbálta agyonütni a ház mögött kikötött állatot, de ez végül nem sikerült neki, mert lerepült a szerszám nyele. A sérült ebet a rendőrök találták meg, akik a kutyát egy állatvédő alapítványnak adták át. A több hetes kórházi kezelésnek köszönhetően ennek a kutyának végül sikerült megmenteni az életét.