LMP-s belső vizsgálat lesz Ungár Péter ellen Mészáros Lőrinccel közös biznisze miatt

Az ellenzéki képviselő ígéretet tett pártjának az oligarchikus kapcsolatainak átgondolására, de hetek óta nem sikerült döntést hoznia, hogy mi legyen.

Ungár Péter oligarchikus kapcsolatainak kivizsgálását kezdeményezte az LMP néhány tagja a párt etikai bizottságánál.

A beadvány szerint a párt tagsága és a szimpatizánsai körében mély megdöbbenést váltott ki, hogy a parlamenti frakcióban ülő Ungár Péter és édesanyja, Schmidt Mária közös gazdasági érdekeltségbe került a NER legnagyobb oligarchájával. Szeptemberben hozták nyilvánosságra, hogy a Mészáros Lőrinc köréhez tartozó Takarékbank 5,7 milliárd forintos tulajdonrészt vásárolt az addig inkább családi ingatlancégeként számon tartott BIF Zrt.-ben.

Tény, hogy a napokban az LMP saját tüntetésén is kérdőre vonták a képviselőt az összefonódás miatt. Kedden a Corvinus tervezett privatizációja és a felsőoktatás hozzáférés lehetőségének jelentős korlátozása ellen tartott fáklyás tüntetést az LMP, a demonstráción azonban Ungártól is számon kérték, hogy miért üzletel Mészárossal.

Az etikai bizottsághoz forduló tagok szerint kétséges, hogy ilyen mértékű összefonódás mellett lehet-e még hiteles ellenzéki politizálást folytatni.

A párt alapító nyilatkozata az LMP működésének egyik fontos céljaként fogalmazta meg, hogy gátat kell szabni a politikát megszálló oligarcháknak, és kimondta: szükség van egy olyan erőre, amely képes kiszabadítani a politikát zárt csoportok kizárólagos befolyása alól, ami természetesen maga az LMP lenne.

A beadvány szerzői úgy vélik, hogy Ungár jelenlegi céges érdekeltsége komoly politikai károkat okoz a pártban, a párttagok elkötelezettségében és a demokratikus működésbe vetett hitében, ezért kezdeményezték az etikai bizottságánál, hogy a testület szólítsa fel a képviselőt a Mészárossal fennálló üzleti kapcsolat megszüntetésére, illetve arra, hogy a jövőben kerülje el a hasonló oligarchikus bizniszeket. Azt is kezdeményezték, hogy amennyiben Ungár nem hoz hiteles döntést az ügyben a megszabott határidőig, kezdjenek etikai eljárást vele szemben is.

Ungár Péter a 24.hu megkeresésére azt mondta, az elmúlt hetekben rengeteg beadvány született ellene különféle kifogásokkal.

Több etikai vizsgálat indult már ellenem mint égen a csillag, melyen meglephette tagtársaimat a vagyoni helyzetem, hiszen az eddig is szinte titokként volt kezelve, médiafigyelem nélkül. Szeretném jelezni a további beadványok elkerülése végett, hogy édesanyám Schmidt Mária. Az ezügyben induló etikairól a 24.hu olvasóit kellő időben tájékoztatni fogom.

A képviselő a Mészáros-ügyben született kezdeményezésről is hallott. Mint mondta, korábban ígéretet tett arra, hogy átgondolja a tulajdonrész-vásárlással kialakult helyzetet, és ez a gondolkodás jelenleg is folyik.Ungár szerint a beadvány egy párton belüli támadás azoktól, akik nem értenek egyet vele a szövetségi politikai és a stratégiai kérdésekben.