A barcsi erdő mesés gímszarvasai csodálatosabbak, mint hinné

A MTI fotósa, Kovács Attila gyönyörű képeket készített a SEFAG Zrt. Barcsi Erdészetének területén élő mesés gímszarvasokról (Cervus elaphus). A
Kapcsolódó cikkek

A MTI fotósa, Kovács Attila gyönyörű képeket készített a SEFAG Zrt. Barcsi Erdészetének területén élő mesés gímszarvasokról (Cervus elaphus).

Dagonyában fekve gímszarvas bika (Cervus elaphus) szarvasbõgés idején a SEFAG Zrt. Barcsi Erdészetének területén 2018. szeptember 18-án.MTI Fotó: Kovács Attila

A gímszarvas, régies nevén rőtvad Magyarország legnagyobb testű kérődző vadfaja. Az állat Európa legnagyobb részét, a Kaukázus térségét, Anatóliát és Ázsia nyugati és középső részeit népesíti be. A gímszarvas a Marokkó és Tunézia közötti Atlasz hegységben is megtalálható, ez Afrika egyetlen szarvasa. Az állatot Ausztráliába, Új-Zélandra, Argentínába és Chilébe is betelepítették.

Gímszarvas bika MTI Fotó: Kovács Attila

Gyönyörű agancsáért is sokan vadásznak rá. Habár egyes helyeken a gímszarvasállományok erősen csökkentek, a faj egésze soha sem állt a kihalás szélén. A visszatelepítések és a védelmi intézkedések Európa nagy részén, például Magyarirszágon is a szarvasállomány növekedését eredményezték.

Gímszarvas bika és tehenei szarvasbõgés idején. MTI Fotó: Kovács Attila

A csodaszarvas egy hun-magyar mondakörben és a magyar népi hagyományokban is ismert mitikus állat. Az az állat, amelyet a monda szerint Magor és Hunor üldözött, valószínűleg gímszarvas volt.