Rémisztő mértéket ölt az iskolai erőszak Magyarországon

Az UNICEF legfrissebb tanulmánya szerint Magyarországon a gyerekek 25 százalékát bántalmazták valamilyen módon a társai az iskolában, 36 százalékuk pedig részt vett verekedésben az elmúlt egy hónapban.
Kapcsolódó cikkek

Százötven millió gyereknek, a 13-15 év közötti diákok felének volt már része iskolai erőszakban – derül ki az UNICEF legújabb, a tanévkezdés idején nyilvánosságra hozott jelentéséből.

Világszerte körülbelül minden harmadik gyereket zaklatnak, és ugyanilyen arányban vettek már részt verekedésben. A szervezet ugyanakkor megjegyzi, hogy az erőszak nem kizárólag a zaklatásból és a verekedésből áll. A diákoknak gyakran kell szembenézniük a büntetés megalázó formáival, szexuális és nemi alapú erőszakkal is.

Példaként hozzák fel, hogy körülbelül 720 millió iskolás korú gyermek él olyan országokban, ahol az iskolai testi fenyítést nem tiltja a törvény.

A jelentésben kiemelik, hogy az iskolai erőszak a testet, az elmét és akár az életet is veszélyezteti. Sérüléseket okoz, depresszióhoz, szorongáshoz, és kirívó esetben öngyilkossághoz vezethet. El Salvadorban a megkérdezett 13-15 év közötti diákok 23 százaléka mondta azt, hogy biztonsági okokból egy vagy több napot hiányoztak az iskolából az előző hónapban.

A gyermekek ellen elkövetett erőszak általános, de sosem elfogadható. Nemcsak az iskolában, sehol. És nem lehetetlen leszámolni vele. Az iskolák olyan ellenőrzött intézmények, ahol a diákok és a felnőttek egyetlen cél érdekében gyűlnek össze: hogy tanítsanak és tanuljanak. Ilyen körülmények között meg lehet állítani az erőszakot

– fogalmaztak.

Képünk illusztráció
Fotó: Thinkstock

Becslések szerint 158 millió 6-17 év közötti gyerek él háborús környezetben. Számukra már a tanterem sem jelent biztonságot, gyakran az órák közben kell fedezékbe vonulniuk a bombák, fegyveresek elől. Az iskolába és a hazavezető út pedig maga a frontvonal.

Az UNICEF 2017-ben a Kongói Demokratikus Köztársaságban 396, Dél-Szudánban 26, Szíriában 67, Jemenben pedig 20 támadást regisztrált iskolák ellen. 1991 november és 2018 májusa között 70 iskolai lövöldözés történt 14 országban.

Súlyos a baj Magyarországon is

A jelentés 38 fejlett ipari országban is összevetette a 13-15 éves gyerekek válaszait arra a kérdésre, hogy az utóbbi néhány hónapban voltak-e bántalmazás áldozatai, vagy részt vettek-e verekedésben az elmúlt egy évben.

Magyarországon a gyerekek 25%-a mondta azt, hogy bántalmazták valamilyen módon a társai az iskolában, 36%-uk pedig arról vallott, hogy részt vett verekedésben az elmúlt egy hónapban.

A térségben Szlovákiában 25%-ot bántalmaztak és 38% verekedett, Ausztriában 35% és 31% az arány, Szlovéniában 21% és 32%. A legtöbb diákot Litvániában bántalmazzák társai (52%), a legkevesebbet Örményországban (7%).

Magyarországon a diákok 51%-a válaszolta azt, hogy valamilyen módon részese volt az erőszaknak: vagy bántalmazták, vagy verekedett az elmúlt hónapokban.

Svédországban a legjobb a helyzet (28%), míg Litvániában a legrosszabb (66%). A környező országok – Ausztria (51%), Szlovákia (51%), Románia (54%) – adatai nem sokban térnek el a magyartól, egyedül Horvátország emelkedik ki a mezőnyből a 41%-os eredménnyel. Összességében elmondható, hogy a legjobban a skandináv országok szerepeltek. Az Egyesült Királyság 34%-os eredménye jónak mondható, Németországban 42% volt az igenek aránya, Olaszországban 37%, Oroszországban pedig 53%.

Fotó: Thinkstock

Rangsorok

13-15 évesek közül, akit bántalmaztak:

1.  Örményország 7%,
21.Magyarország 27%,
41.Litvánia 52%.

 

13-15 évesek közül, aki részt vett verekedésben:

1. Portugália 20%,
30. Magyarország 36%.
38. Örményország 40%.

 

13-15 évesek közül, akiket bántalmaztak és/vagy verekedésben vett részt:

1. Svédország 28%,
30. Magyarország 51%,
38. Litvánia 66%.

Dr. Tausz Katalin, az UNICEF Magyarország gyerekjogi igazgatója szerint van megoldás a gyerekek védelmére. Ő a következő üzenetet fogalmazta meg az oktatási rendszer szereplőinek a 24.hu megkeresésére:

Az iskola az ismeretek átadásán túl fektessen nagyobb hangsúlyt a gyerekek magatartási formáinak, személyiségének alakítására, vagyis többek között arra, hogy miként kezeljék a konfliktusaikat az erőszakmentes kommunikáció eszközeivel.

Az iskolai erőszak mértéke egyébként nem feltétlenül függ össze azzal, hogy egy ország milyen gazdasági helyzetben van. Afganisztánban a diákok 41 %-a jelezte, hogy részt vett verekedésben az elmúlt 12 hónapban, Bangladesben ez az arány mindössze 21%-os, míg az afrikai Dzsibutiban 60%-os.

Gyerekek, akik az erőszak ellen harcolnak

A dél-afrikai lány 13 éves korában hazafelé tartott az iskolából, amikor szexuális erőszak áldozata lett. Ezt követően önértékelési zavara lett és folyamatos szégyenérzete volt. Azt mondta:

Az iskolában soha nem beszéltem róla senkinek. Nagyon nehéz volt. Az itteni kultúrában ez a téma tabunak számít.

A most 18 éves lány azóta az intézmény önkénteseként próbál tenni az erőszak ellen, és minden zaklatott gyereknek azt javasolja, ne tartsa magában fájdalmait. Pszichológiát szeretne majd tanulni, hogy a traumán átesett fiatalokkal foglalkozhasson.

A malajziai lány internetes zaklatás, azaz cyberbullying áldozata volt iskolás korában Kuala Lumpurban. 18 évesen már riporterként dolgozik a R.AGE nevű fiatalokból álló díjnyertes lapnál, ahol a netes megfélemlítésről és a gyerekkereskedelemről írnak.

Ő 14 éves volt, amikor nézeteltérés történt közte és egyik barátja közt egy iskolai projekten, ami aztán fájdalmas online veszekedésbe torkollt. Heteken belül a teljes baráti társasága kiközösítette őt, nem ültek mellé a tanórákon, és egyáltalán nem beszélgettek vele.

Bár később sikerült kibékülnie velük, Angeline szerint ez a tapasztalat egy életre megváltoztatta őt:

A kimondott és az interneten posztolt gondolatok ereje visszafordíthatatlan. Ekkor szembesültem vele, hogy egyetlen szóval mennyire megbánthatunk egy embert.

Az egykori bandatag Stephane ma már az iskola békeklubjának vezetője. Az elefántcsontpárti kormány 2011-ben indította útjára a programot, hogy békés körülményeket teremtsen az országban a hosszú évekig tartó fegyveres konfliktusok után.

Stephane egy barátja unszolására csatlakozott a klubhoz, aminek később az első számú embere is lett. Ráadásul sok volt bandatagot is becsábított a csoportba. Így összegzett:

8 éves koromban már tudtam, hogyan kell fegyvert fogni és lőni. De nem vagyok már az az erőszakos gyerek, aki voltam. A negatív múltamat egy pozitív jövőre akartam cserélni.