Microsoft-ügy: négy magyarországi munkatársukat már kirúgták az amerikaiak

De azt még vizsgálják, hogy a haszon kihez került.

Tavaly decemberben írtunk arról, hogy korrupciógyanús ügyek kivizsgálására folytatott belső nyomozást az amerikai Microsoft a magyar leányvállalatnál. A belső nyomozás fő csapásiránya az állami szektor milliárdos Microsoft-szerződéseinek alapos áttekintése volt és a teljes magyar államigazgatásra kiterjedően vizsgálták a kormányzati szoftverbeszerzések ügyét.

A Hvg észrevette, hogy a The Wall Street Journal (WSJ) foglalkozott az üggyel és a Microsoft elismerte, hogy a SEC és az amerikai igazságügyi minisztériummal működnek együtt a részletek feltárásában, miután saját belső vizsgálatukat már lefolytatták. A nyomozók azt vizsgálják, hogy a közvetítő vállalatok által generált haszon kikhez került, jutott-e belőle például kormányzati tisztviselőknek.

David Howard, a Microsoft helyettes vezető jogtanácsosa a lapnak elmondta: a saját nyomozásuk eredményei alapján négy munkatársat rúgtak ki a magyarországi képviselettől. A WSJ kérdéseivel többször is kereste a magyar kormányt, de választ egyszer sem kaptak.