A Dürer Kert reménykedik, hogy nem kell bezárnia Garancsi miatt

A Dürer idén lesz 10 éves, a működési környezet azonban hirtelen változhat.

A főváros egyik legnépszerűbb zenei klubja, a Dürer Kert idén lesz 10 esztendős, a Városliget melletti ingatlannak viszont, amelyben működik, nemrég új gazdája lett Orbán Viktor miniszterelnök milliárdos barátja személyében.

A Dürer Kert pénteken Facebook-oldalán reagált a tulajdonosváltásról szóló cikkünkre.

Mivel a Dürer Kertnek semmi befolyása nincs arra, hogy ki vásárolja meg a klubot is magába foglaló ingatlant, illetve, hogy mik azzal a tervei, így csupán annyit tudunk mondani, hogy jelenleg az érvényes bérleti szerződésünk értelmében működünk és kívánunk működni mindaddig, amíg azt a terület tulajdonosa lehetővé teszi – bárki is legyen az.

Az Ajtósi Dürer soron lévő 36 ezer négyzetméteres telek, amely korábban az ELTE egyik telephelye volt, 2007-ben került izraeli befektetők tulajdonába. A szállodaépítést tervező izraeliek „ideiglenes jelleggel” bérlőknek adták ki az épületeket, a projekt majdani indulásáig.

Így kezdődött a Dürer Kert karrierje.

Ehud Amir és társai azonban becsődöltek, az építkezés soha nem indult el – állítólag többek között azért, mert a betervezett bontásokat megakadályozta, hogy az épületek műemléki védettség alatt álltak.

A 7 milliárdos tartozással terhelt projektcég, az Ajtósi University Kft. az állami stratégiai felszámolásokat végző Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft.-hez került. A székesfehérvári futballklubot is birtokló Garancsi István befektetési cége, a Garhartt Invest Zrt. idén májusban pedig több áttételen keresztül megjelent a tulajdonosok között.

Garancsi István a Garhartt Invest Zrt.-n keresztül gyakorolja többségi tulajdonosi jogait a tavaly 100 milliárdos forgalmat bonyolító, és a többi között az úszó-vb helyszínét, a Duna Arénát megépítő Market Zrt.-ben. A Garhartt tavaly 850 milliós hasznot termelt Garancsinak.