Több ezer eurót kínált a kormánytisztviselőnek a magyar útlevelekért – darabonként

Olyan külföldieket akart útlevélhez juttatni, akik arra nem jogosultak.

A Csongrád Megyei Főügyészség gyorsított eljárásban bíróság elé állítja azt a budapesti férfit, aki arra nem jogosultakat kívánt magyar útlevélhez juttatni egy kormánytisztviselő megvesztegetésével.

A vádirat szerint a férfi 2018. március 22. napján Szegeden, egy bevásárlóközpontban keveredett alkalmi ismeretségbe a Csongrád Megyei Kormányhivatal egy kormánytisztviselőjével. A beszélgetés során a férfi előadta, hogy honosítási okiratok birtokában olyan külföldön élő, de magyar állampolgársággal rendelkező honosított személyeket akar magyar útlevélhez juttatni, akik arra nem jogosultak.

A magyar nyelvet nem értik és nem beszélik, őket előadása szerint „néma” személyként kellene kezelni az útlevél személyes igénylése során. A férfi azért, hogy a hivatalos személynek minősülő kormányhivatali ügyintéző úgy állítson ki magyar útlevelet, hogy az igénylők a törvényi feltételeknek nem felelnek meg, neki 1000 eurót ajánlott, majd az útlevélkérelem befogadása esetére további 2000 eurót ígért. A tisztviselő az ajánlatot nem fogadta el, és a hatóságokhoz fordult.

A hivatali vesztegetés miatt indult eljárásban a Csongrád Megyei Főügyészség gyorsított eljárásban kezdeményezi a férfi bűnösségének megállapítását, és vele szemben büntetés kiszabását.