Kiengedték a kórházból a magyar kutatót, aki megszúrta magát ebolakutatás közben

A tudóst mindvégig a Dél-pesti Centrumkórház egyik elkülönített helyiségében kezelték, ahová védőfelszerelés nélkül senki sem léphetett be.

Most már egészen biztosan nem fertőződött meg ebolavírussal az a magyar kutató, aki három hete szenvedett balesetet ebolakutatás közben az Országos Közegészségügyi Intézet Nemzeti Biztonsági Laboratóriumában – közölte a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa pénteken.

A kutatót pénteken hazaengedik a kórházból, mert teljesen tünet- és panaszmentes.

Tünetmentesa magyar kutató, aki Ebola vírussal szennyezett tűvel szúrta meg magát
A kutatónak beadták a szükséges védőoltást, és jelenleg is vírusellenes kezelést kap.

A főorvos hozzátette, letelt az eddig ismert leghosszabb lappangási idő, ami ebolagyanú esetén 21 nap. A virológust azonban utánkövetik, de ez már csak a kapott kísérleti oltás és a gyógyszeres kezelés miatt szükséges.

A tudóst mindvégig a Dél-pesti Centrumkórház egyik elkülönített helyiségében kezelték, ahová védőfelszerelés nélkül senki sem léphetett be.

A kutató április 13-án szenvedett tűszúrásos balesetet ebolakutatáshoz kapcsolódó állatkísérletek közben.

A virológus 24 órán belül megkapta a szükséges védőoltást, és antivirális kezelést is kezdtek nála. Mind a kapott oltóanyag, mind a virális szer kísérleti készítmény, de az oltást korábban sikeresen alkalmazták ebolajárványoknál.

Jelen esetben is mérlegelni kellett, hogy a kutató megkapja-e a készítményeket, végül a virológusok és a klinikusok az oltás beadása és a gyógyszeres kezelés mellett döntöttek. Hangsúlyozta, hogy ezek a készítmények bizonyítottan hatékonyak az ebolára.

Az ebolavírus levegővel nem, csak fertőzött testnedvekkel terjed, tünetei a magas láz, fejfájás, hányás, agyvelőgyulladás és vérzés.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) végig figyelemmel kísérte az esetet, koordinált azzal kapcsolatban mindent, és minden nap jelentést kapott tudós állapotáról. (MTI)

Címkék: ebolaebolavírus