Gulyás Gergely szerint sikeresen mozgósították a határon túli választókat

Szerinte természetes, hogy beleszólnak az anyaország ügyeibe.

A Fidesz alelnöke és frakcióvezetője az erdélyi Krónikának adott interjúban maximális sikerként értékelte a határon túli magyar szavazók mozgósítását, és kijelentette: nem lehet kérdéses, hogy a külhoni magyaroknak biztosítani kell a beleszólást „a nemzet sorskérdéseibe”. Emlékezetes: a levélszavazatok 94 százalékát a Fideszre adták.

Gulyás Gergely az MTI által szemlézett interjúban azt mondta, ha a magyar nemzet egységes, akkor csak magyar ügyek vannak, nincsenek határon inneni és túli ügyek. Természetesnek nevezte, hogy egy kolozsvári, délvidéki, székelyföldi, felvidéki vagy kárpátaljai magyar ugyanúgy beleszól az anyaország ügyeibe, ahogy ő is szívesen elmondja a véleményét a határon túli magyar közösségekben zajló folyamatokról.

A hibásan kitöltött szavazólapokról és azonosító nyilatkozatokról elmondta, technikai módosítást igényelne, hogy ezek száma csökkenjen, például az anya nevének feltüntetése nélkül is lehetséges az azonosítás. Szerinte a technikai lebonyolítás szempontjából túl rövid a kampány 50 napja, ezért felvetette annak 55 napra növelését.

Azt is mondta: dicséret és elismerés illeti azokat az ellenzéki pártokat, amelyek nem vitatják a határon túli magyarok választójogát. A kormánypártok külhoni támogatását az általuk megjelenített nemzetpolitikának tulajdonította.