Vérben úszva találtak egy nyugíjas nőt az út szélén, szinte mindene eltört – megszólaltak az életmentő hős tűzoltók

Döbbenetes cserbenhagyás: elütötték a zebrán, majd áthajtottak rajta.

Vérben úszva, eszméletlenül találtak egy 66 éves nőre az út szélén tegnap késő este a Váci Önkéntes Mentő és Tűzoltó Egyesület tagjai, amikor a szokásos közgyűlésükről tartottak hazafelé. Úgy tudjuk, hogy egy fekete terepjáró sofőrje körülbelül 100 kilométer/óra sebességgel akart előzni a zebrán, amikor elütötte, majd áthajtott rajta. A helyszínen tartózkodó szemtanú sokkot kapott. Remegve csak annyit tudott mondani a tűzoltóknak, hogy cserbenhagyás.

Dunakeszin a benzinkútnál haladtunk, amikor észrevettük, hogy az út szélén fekszik egy sérült nő, mellette pedig egy kétségbeesett fiatalember áll. Kiugrottunk a kocsiból, a remegő fiú csak annyit mondott: cserbenhagyás. Ordítottam a kollégámnak, hogy hívjon mentőt, mert nagy a baj

– mondta még mindig a történtek hatása alatt Lipták Dóra, a Váci Önkéntes Mentő és Tűzoltó Egyesület tagja. A hatalmas vértócsában fekvő nő az ütközéstől elvesztette az eszméletét, és alig lélegzett. A tűzoltók tudták, hogy ha nem cselekszenek azonnal, akkor valószínűleg  perceken belül meghal a nő. Levágták róla a ruhát, és már a mentők kiérkezése előtt hozzáláttak az életmentéshez.

A nő nehezen kapott levegőt, ezért először megpróbáltam stabilizálni a fejét, hogy nehogy hátra csússzon a nyelve, és megfulladjon. Közben Nagy Viktor kollégám futott a felszerelésekért, Ternay István pedig fogta a néni egyetlen ép kezét, hogy nehogy még nagyobb kárt tegyen magában. Amikor szabad lett a légzése és megemeltem a fejét, akkor egy pillanatra kinyitotta a szemét. Kérdeztem, hogy érti-e amit mondok, nem tudott válaszolni, de látszott, hogy igen.

– tette hozzá Dóra, aki kérésünkre elmondta, milyen sérüléseket okozott az idős asszonynak a cserbenhagyó.

Mind a két lábszárcsontja eltört, nyílt törése volt. Eltört a medencecsontja, a kulcscsontja, a válla, de megsérült a gerince is. Az egyik keze teljesen maga alá fordult, a hatalmas vértócsából pedig tudtuk, hogy nyílt koponyacsonttörése van.

 

A hős tűzoltó még mindig a késő este történtek hatása alatt van. Igazából csak most kezdi felfogni, hogy az idős asszony neki és társainak köszönheti az életét.

Ott abban a pillanatban egyikünk sem gondolkozott. Egyikünk tartotta a fejét, a másikunk gézért vagy valamilyen felszerelésért szaladt, tettük a dolgunkat. Nagyon súlyos állapotban volt a nő, amikor kiértek a mentők, akkor közösen küzdöttünk az életéért tovább. Amikor sikerült stabilizálni az állapotát, bevitték a kórházba. Utána én is sokkos állapotba kerültem. Csupa vér volt minden és mindenünk. Remélem, hogy az idős nő életben marad.

A rendőrség egy huszonhat éves fóti férfit gyanúsít a bűncselekménnyel. A férfi a gázolás után több autónak is nekiment Fóton. A rendőrök elfogták, majd előállították a Dunakeszi Rendőrkapitányságra, ahol segítségnyújtás elmulasztásával gyanúsítják.