1,2 milliárd forintot tart offshore számlán a fideszes Szabó Zsolt

Szabó Zsolt államtitkár és felesége egy Belize-ben bejegyzett offshore cég mögött áll.

A Magyar Nemzet birtokában lévő dokumentumok alapján

több mint 4,8 millió dollárt, azaz bő 1,2 milliárd forintot tart egy offshore számlán Szabó Zsolt fideszes képviselő és felesége.

A fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár egy belize-i cég, a 2013. júniusban bejegyzett Joy World Enterprise Ltd. mögött áll.

A lap azt írja, hogy a papírokban feltűnt offshore közvetítő cég, a Fidelity és az annak nevében aláíró személyek, valamint a közjegyző is valós személy. A cég számlájának éves fenntartási költségét, 300 dollárt 2017. év végéig fizették meg, ezért a Belize Bank zárolta a betétet és azt a pénz befizetésével lehetne feloldani.

A Magyar Nemzet szerint Szabó Zsolték családi vállalkozása a belize-i dokumentumokon szereplő hatvani címre van bejegyezve.

Kitérnek arra, hogy Szabó Heves megye egyik legbefolyásosabb embere, aki Egerben született és 1990 előtt a Jászszentandrási Haladás Mgtsz.-ben dolgozott, majd a hatvani Aranyfácán Konzervgyár alkalmazta. Az önéletrajza szerint üzemmérnöki és könyvvizsgálói végzettséggel rendelkező Szabó 2006-ban lett Hatvanban fideszes önkormányzati képviselő és frakcióvezető, 2014-ben pedig a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára lett.

Szabó érdekköre a Magyar Nemzet szerint hírportált és televíziót épített fel, amely minden lépését megörökíti, mindenből képes protokollt csinálni, például a saját hatvani Fidesz-irodájának átadását is szalagátvágással ünnepelte.

Frissítünk!

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium nem sokkal később kiadott egy közleményt, amelyben cáfolták az államtitkárt és feleségét ért vádakat, ennek részleteit külön cikkben dolgoztuk fel, amit itt olvashat.

Helyreigazítás

Cikkünkben valótlanul híreszteltük, hogy Szabó Zsolt államtitkár és felesége áll a Joy Worldwide Enterprise Limited cég mögött, melynek belize-i számláján több, mint 1,2 milliárd forint van. A nevezett cég nem áll Szabó Zsolt és felesége sem közvetett, sem közvetlen irányítása, tulajdonlása, befolyása alatt.

Kiemelt kép: MTI/Komka Péter