Bayer Zsolt: Ideje elgondolkodni azon, hogy mi a baj

A kormánypárti újságíró elismerte a hódmezővásárhelyi komoly vereséget.

A hódmezővásárhelyi ellenzéki győzelemnek szentelte hétfő reggeli publicisztikáját Bayer Zsolt a kormánypárti Magyar Időkben. A „Felült a halott” címert viselő írásában elismerte, hogy

Ez most tizenkét éve az első komoly vereség. Szimbolikus térben, szimbolikus időben, szimbolikus városban.

Bayer szerint nem szabad becsapni önmagukat és felszólítja a kormánypárti híveket és a Fideszt, hogy ne magyarázzák meg az eredményt.

Hódmezővásárhelyen 1990 óta nem volt baloldali győzelem. Éppen ezért fölöttébb elgondolkodtató, hogy éppen most lett. A részvételi arány magas volt. Nagyon magas. Szimbolikusan magas,

mindezt úgy – magyarázza Bayer –, hogy a város az elmúlt években megkapott mindent.

Ideje most megállni egy pillanatra, és elgondolkodni, hogy mi a baj. Mit csinálunk rosszul, mi nem sikerült, mi volt a baja a hódmezővásárhelyi szavazóknak. Ha nem ezt akarjuk megérteni és feltárni, ha ehelyett elkezdünk félrenézni és leginkább hamis magyarázatokat gyártani, akkor nagy baj lesz. Nagyobb, mint amekkorát el tudunk képzelni.

A jobboldali publicista úgy véli, hogy „ideje visszatérni az egészséges, önmegtartó félelemhez, gyanakváshoz, soha meg nem elégedéshez. Ugyanis negyven nap van hátra az országgyűlési választásokig, és most felült a halott”.

Bayer szerint a hódmezővásárhelyi vereség egyrészt rosszkor jött a Fidesznek, másrészt jókor, ugyanis még van 40 napjuk az országgyűlési választásokig arra, hogy kitalálják, mit rontottak el.

Most jön a legnehezebb, legrémesebb, legfárasztóbb, leghalálosabb maraton. Nincs fáradtság, nincs kiengedés, nincs elbizakodottság, önhittség. Alázat van és tengernyi munka.

A 888-on G. Fodor Gábor is véleményt mondott a vasárnapi eseményekről, ám ő finoman szólva is szűkszavú volt, mindössze annyit írt:

Jampigallért lehajtani, mindenki tegye a maga dolgát.

Kiemelt kép: Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) átadja a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést Bayer Zsolt írónak, újságírónak, szerkesztőnek, a Magyar Hírlap munkatársának az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából a Pesti Vigadó dísztermében tartott ünnepségen 2016. augusztus 18-án. MTI/Koszticsák Szilárd