Nemzetközi bíróságon köthet ki a belvárosi bulinegyed ügye

Az éjféli záróra ellenzőivel és támogatóival is beszéltünk a vasárnapi népszavazásról. Mind a két fél szerint egyértelmű döntés született, de mindenki szerint másképp egyértelmű a döntés.

Vasárnap megtartották az erzsébetvárosi bulinegyedről szóló népszavazást, de ahogy az lenni szokott, az eredményeket mindenki másképp értékeli. Az éjféli záróra mellett kampányolók szerint egyértelmű döntés született, és az erzsébetvárosiak akarata a 24:00-ás rolólehúzás. A éjszakai nyitvatartást támogatók viszont azt olvassák ki a népszavazás eredményéből, hogy a helyiek így szeretik a VII. kerületet, és habár változtatásokat aránylag sokan sürgetnek, síri csendet és kihalt belvárost csak kevesen akarnak.

A számok és a tények azért közelebb visznek minket az igazsághoz. 43 520 ember szavazhatott volna, de mindössze 6918-an éltek a lehetőséggel, vagyis a részvétel mindössze 15,89% százalék volt. Az érvényességi küszöb eléréséhez közel 15 ezer szavazat hiányzott.

Az eredmény: 4572 igen , 2316 nem, 30 érvénytelen szavazat.

Már a kérdés értelmetlen volt

Ennyire alacsony részvételre még mi sem számítottunk

– nyilatkozta a 24.hu-nak Molnár Bence az Élő Erzsébetvárosért Egyesület szóvivője, aki szerint sokan, így ők is elhitték az éjféli zárvatartás mellett kampányolók ijesztgetéseit, egészen a népszavazásig. Most viszont megnyugodtak, mivel úgy érzik, ez az eredmény bebizonyította, hogy mégsem olyan rossz a helyzet a VII. kerületben, mint ahogyan azt néhányan lefestik.

Egy férfi leadja szavazatát a VII. kerületi Dohány utcai 6-os számú szavazókörben 2018. február 18-án
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Abban nagyon bíztak, hogy az érvényességi küszöböt nem éri el a népszavazás, mert Molnár szerint ebben az esetben a választások előtt valamit lépnie kellett volna az önkormányzatnak.

Úgy gondolja, az alacsony részvétel annak is köszönhető, hogy az elmúlt hónapokban elindult egy párbeszéd a város lakói, az önkormányzat és a civil szervezetek között, ennek pedig már most érezhető a hatása. Azt viszont ők sem gondolják, hogy most minden megoldódott, sok még a tennivaló.

Kompromisszumos megoldásokat kell találnunk, beszélgetni kell. A Szimplában dolgozom és amikor az új koncerttermet csináltuk, akkor mérővel mentünk a szomszédokhoz és figyeltük, mi az a zaj, ami már nem hallható. Egy éve nem érkezett panasz a szomszédoktól. Illetve tudomásul kell venni, hogy a bulinegyedbe több pénz, több rendőr kell. Csak így lesz nagyobb a tisztaság és kisebb a zaj.

– nyilatkozta Molnár.

Azt viszont problémának tartja, hogy vannak olyan szórakozóhely-tulajdonosok, akik képtelenek együttműködni, és egyáltalán nem foglalkoznak az itt élők problémáival. Az Élő Erzsébetvárosért Egyesület szóvivője szerint ezért olyan szigorú szabályozás kell, ami ezeket az együttműködésre képtelen helyeket kizárja a bulinegyed életéből.

A Night Mayor, azaz az éjszakai polgármester egyik ötletgazdája Német G. Dániel sem szeretne kihalt Erzsébetvárost. Már a népszavazás kérdését is értelmetlennek tartotta, mert szerinte ezt a témát nem lehet egy igennel vagy egy nemmel lezárni.

A kérdés így szólt:

Egyetért-e Ön azzal, hogy a Budapest Főváros VII. Kerület Erzsébetvárosi Önkormányzat Képviselőtestülete Budapest VII. kerület Károly körút-Király utca-Erzsébet körút-Rákóczi út által határolt területén úgy szabályozza az üzletek nyitvatartási rendjét, hogy a vendéglátást folytató üzletek 24.00 óra és 6.00 óra között nem tarthatnak nyitva?

Németh is magasabb részvételre számított, és fantasztikusnak tartja, hogy ezt a kezdeményezést ennyien átláttak. A népszavazás eredményét komolyan veszik, most a 4572 igennel szavazó életének megkönnyítése lesz a legfontosabb feladatuk.

Tájékoztató feliratok a népszavazás napján a VII. kerületi Dohány utcában
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Tovább harcolnak Erzsébetváros nyugalmáért

Garai Dóra, az Élhető Erzsébetváros csoport alapítója éjfél után már csendet és nyugalmat szeretne. Komoly sikernek nevezte a népszavazást, különösen annak tekintetében, hogy „anyagi háttér nélkül, és ellenszélben kellett” helyt állniuk. Ezzel többek között arra utalt, hogy „az önkormányzat megpróbálta elhallgatni a népszavazást”.

Azt ők is tudták, hogy a népszavazás nem lesz érvényes, de szerinte emellett a közel 5 ezer igen szavazat mellett nem lehet csak úgy elmenni. Ráadásul, mint mondta, Belső-Erzsébetvárosban 75-80 százalékos többségbe kerültek az igennel szavazók, ami egyértelművé tette a lakók véleményét.

Emlékeztetett a polgármester egy korábbi nyilatkozatára, amikor Vattamány Zsolt azt mondta:

 Nem az érvényességhez, hanem az igenek többségbe kerüléséhez kötik a lakók akaratának figyelembe vételét.

Márpedig Garai ezt egyértelmű döntésnek tartja a belvárosiak részéről, még akkor is, ha az önkormányzat valószínűleg ezzel nem ért egyet.

Az Élhető Erzsébetvárosért csoport mindenesetre nem adja fel, sőt, az eredmények tükrében azt várják, hogy a polgármester intézkedjen az éjféli záróra kérdésében.

Garai Dóra a 24.hu-nak azt nyilatkozta, hogy a nyugalmuk érdekében mindent megtesznek, megfontolják a pertársaság létrehozásának, az Alkotmánybírósághoz fordulásnak a lehetőségét, de ha kell, akkor nemzetközi bíróságig is elmennek.

Az önkormányzat egyelőre csak egy közleményt adott ki a népszavazással kapcsolatban. Ebben azt írják,

az érvénytelen népszavazás ellenére az önkormányzat továbbra is fel kíván lépni a vendéglátóhelyek és a turisták okozta problémák megoldása érdekében és tovább kívánja növelni az itt lakók nyugalmát biztosító támogatások, pénzügyi források és intézkedések kereteit. Mindezeken túl a városvezetés olyan törvényalkotást fog kezdeményezni, amely az itt lakók életkörülményeinek további javulását, védelmét és biztonságát segíti elő.

Kerestük az önkormányzatot, hogy megtudjuk, az éjféli záróra lehetőségét ezzel végleg elvetették-e, de kíváncsiak voltunk arra is, ilyen részvételre számítottak-e. Az Élhető Erzsébetváros Facebook-csoport szóvivője a részvételi arányt az önkormányzat súlyos kudarcának nevezte, mivel szerinte a lakosság nem kapott megfelelő tájékoztatást a referendumról. Azt is megkérdeztük az önkormányzattól, erről mi a véleményük, de egyelőre nem kaptunk választ kérdéseinkre.