„Orvosi felelősségünket vállaljuk” – közleményt adtak ki a sürgősségis orvosok

Elismerik, a hibák jelentős része humán eredetű, de sokszor rendszerszintű problémák állnak a háttérben.

Mint azt a 24.hu elsőként megírta, tavaly októberben súlyos hasi fájdalmakkal vittek be egy 58 éves férfit gyermekei  a Honvédkórházba, de ott többszöri kérésre sem láttak el. A hasnyálmirigy-daganatos betegségben szenvedő férfit végül fél napi várakozás után operálták meg, de már késő volt, a beteg másnap délelőtt meghalt.

Tavaly decemberben is történt egy hasonló eset a Honvéd sürgősségijén: órákig várattak a Honvédkórház ügyeletén egy 58 éves asszonyt, de mire orvoshoz került, már nem tudtak rajta segíteni.

Mindkét esetben feljelentést tettek, az elsőnél cikkünk alapján Tényi István fordult a Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz, amely el is rendelte a nyomozást foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt, ismeretlen tettes ellen.

A két eset kapcsán is nagy vita bontakozott ki a sürgősségi ellátásról.

A sürgősségi osztály nem azt jelenti, hogy gyorsan ellátják a beteget
Dr. Bognár Zsolt szerint a társadalomnak nincsenek valós ismeretei a sürgősségi ellátásról.

A felfokozott hangulatban és nem sokkal az után, hogy kiderült, nyomoz a rendőrség, a Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság Közhasznú Egyesület úgy döntött, közleményt ad ki. A közlemény teljes szövege így hangzik:

A Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság Elnöksége az Egészségügyi Szakmai Kollégium illetékes Tagozatával, valamint a négy magyarországi orvosegyetem szakmai Grémiumával közös nyilatkozata.

Kiemelt kép: Thinkstock