Az oligarchákra ömlő hitelek könnyen bedönthetik a bankrendszert

Például jön egy kormányváltás majd, elfogynak az állami melók, és nem lesz könnyű törleszteni.

Akár bankcsődhullámot is okozhatna egy kormányváltás, vagy ha bármilyen egyéb okból elzárnák az úgynevezett nemzeti nagytőkések közpénzes bevételeit

– állítja hosszú, elemző cikkében az Átlátszó. Az oknyomozó portál 129 milliárd forintnyi politikailag kockázatosnak tűnő hitelt számolt össze, de a szám szakértők szerint magasabb is lehet.

Márpedig ha csökken a politikai hátszéltől függő bevétel, akkor a törlesztéssel is problémák lehetnek.

A pénzvilágban ezért komoly kockázatként tekintenek arra, hogy a „nemzeti oligarchák” állami- és kereskedelmi hitelekből hizlalják a birodalmukat. Szakértők szerint „az állami munkák elapadása maga lenne a krach, márpedig ehhez még kormányváltás sem kell, elegendő egy erősebb G-nap, vagy egy mérsékelt világgazdasági sokkhatás. A bankközi kamatok párszázalékos emelkedése milliárdos plusztétel évente a törlesztésben” – írják a cikkben.

Volt olyan bankár, aki szerint a csőd már most kódolva van a rendszerbe ezek miatt. Az igazán nagy kockázat abban van, ha olyan cégek kapnak sok hitelt, akik egyébként állami megrendelések nélkül nem tudnának megélni a piacról.

Az Átlátszó forrásai elsősorban az oligarchaközelbe került kereskedelmi pénzintézetek esetleges későbbi nehéz napjaitól tartanak. Ilyenek a Mészáros befolyási körébe tartozó MKB, a szintén Mészáros-kötődésekkel rendelkező Takarékbank és B3 Takarékszövetkezet, a hozzájuk kötődő, valahai Spéder-fellegvár FHB, illetve a Matolcsy-rokonság kisbankja, az NHB.A megkérdezett bankárok a felsoroltak közül az MKB-t és a Takarékbankot emelték ki, mint nagyobbnak számító lakossági bankokat, mondván, ebben a magasságban már nem lehet kicsit bukni.

A négy legnagyobb oligarchafinanszírozó az MKB, az állami Eximbank, majd jönnek a „valódi” kereskedelmi bankok: az OTP és a Raiffeisen.

A lenti ábrán látszik, hogy kik lettek ennek a hiteldömpingnek a legnagyobb kedvezményezettjei.

Kiemelt kép: Szigetváry Zsolt/MTI