A VII. kerület öt év után jött rá, hogy jogellenesen alkalmazza a parkolási céget

Évi 1 milliárdos forgalmat biztosító szerződésről van szó. Most jogtalan gazdagodás címén akarnak visszakérni egy kis pénzt. A konzorciumban egy volt fideszes képviselő nagybátyjának cégei tűnnek föl.

Az erzsébetvárosi önkormányzat ötéves késéssel döbbent rá, hogy egy jogellenesen alkalmazott cég üzemelteti a kerületben a parkolási rendszert – tudta meg a 24.hu.

Az évente több mint 1 milliárd forintos bevételt biztosító szerződés jogszabályi változások miatt 2012-ben elvileg megszűnt, de ez mindeddig nem tűnt fel senkinek a fideszes Vattamány Zsolt polgármester által vezetett kerületben.

2012 augusztusa óta ugyanis kizárólag 100 százalékos önkormányzati tulajdonban álló gazdasági társaság végezhetné a parkolásüzemeltetési feladatokat, a 2009-ben szerződtetett ER-Park Kft. viszont nyereségorientált magáncég. A problémára akkor derült fény, amikor Bajkai István alpolgármester ellenzéki kérésre átvilágította a 7228 parkolóhely ellenőrzésének és fenntartásának pénzügyi hátterét.

A napokban számoltunk be arról, hogy Erzsébetvárosban Bajkai lett a Fidesz 2018-as parlamenti képviselőjelöltje. Az Orbán Viktor ügyvédjeként is fellépő Bajkai tevékenységére újabban az ellenzék is jobban odafigyel. A novemberi testületi ülésen a Párbeszéd képviselője, Szücs Balázs számon is kérte Bajkain, hogy ígérete ellenére nyár óta nem készítette el a parkolás átvilágítását. Az alpolgármester végül a kedden megtartott decemberi ülésen nyújtotta be a dokumentumot.

Bajkai előterjesztése szerint az ER-Park szerződése ellehetetlenülés folytán szűnt meg, olyan ok miatt, amelyért egyik fél sem felelős.

Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf

Ugyanakkor azt is írta:

az a következtetés tűnik levonhatónak, hogy a felek – más jogviszony hiányában – a jogalap nélküli gazdagodás szabályai alapján felelnek egymással szemben.

A képviselőtestület kedden megszavazta ugyan az előterjesztést, de arról nem döntött, hogy a kerület mennyi pénzt követeljen vissza Centrum Parkoló Kft. vezette konzorcium által direkt erre a feladatra alapított ER-Park Kft.-től.

A négytagú konzorcium három tagjának Kupper András, a Fidesz korábbi, azonos nevű országgyűlési képviselőjének nagybátyja a tulajdonosa, a negyedik konzorciumi tag mögött pedig egy németországi vállalkozás áll.

Az ER-Park a cégbíróságra leadott mérlege szerint 2012 augusztusa óta eltelt időszakban 5 milliárd forint körüli bevételt könyvelhetett el, hivatalosan viszont csak 320 millió körüli összeg volt az adózott eredménye.

Az 1,15 milliárdos forgalommal zárt 2015-ös évről szóló céginformációs nyilvántartásból például úgy tűnik, hogy az ER-Park rengeteg költséggel működött. Az Igazságügyi Minisztérium adatbázisa szerint csak „igénybe vett szolgáltatások” címén több mint 790 millió forintot kellett költenie, ezért a cégnek végül csak 76 milliós adózott nyeresége maradt, amit a tulajdonosok ki is vettek osztalékként.

Egy, a 24.hu birtokába került levél alapján viszont sokkal nyereségesebb tűnik az ER-Park működése. A kerületi parkolás pénzügyi átvilágításához november végén bekérték a cég gazdálkodási adatait is. A 2015-ös évről akkor az ügyvezető azt írta a VII. kerület jegyzőjének küldött levélben, hogy összesen 330 millió forint volt a cég teljes működési költsége. Ezen belül szolgáltatásvásárlásra pedig nem 790, hanem csak 151 millió forintot fizettek ki. Ennyi volt ugyanis a 23 parkolóőr alvállalkozói díja.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba