Vona Gábor teljesen megjuhászodott

Vona Gábor annyira összevizslázta a Jobbikot, hogy az teljesen középpárttá alakult. A Corvin közben kiderült, Vona röstelli, hogy a széthúzást támogatta régen, és hogy neki is van már terve, nem csak Orbánnak és Sorosnak.
Kapcsolódó cikkek

Ha az emberben lakozik egy keresztény, könnyen megállapíthatja, hogy nem véletlenül esett egész nap: a Jóisten könnyezett a mai magyar politika állapotán, ami az 1956-os felkelés emlékét szokás szerint a saját érdekeinek megfelelően facsarta ki. Ezt tette a szélsőjobb is hétfőn, díszletként felhasználva a pesti srácok emlékműveit a saját kampányához.

A Jobbik hagyományos helyszínén, a IX. kerületi Corvin közben koszorúzott, zenélt, szavalt és szónokolt megkapóan kevés, cirka 150 ember előtt. Aki volt a Jobbik fénykorában a párt demonstrációin, emlékezhet rá, ez a párt hajdanán – akár cudar időben is – megtöltötte a Bajcsy-Zsilinszky utat faltól falig, ezrekkel. Most nem sikerült a bravúr, és ha belevesszük, hogy a közvélemény-kutatások szerint sem acélosodott semmit a párt az utóbbi fél évben, látható, hogy ez a néppártosodás tényleg nem lett a siker receptje egyelőre.

Fotó: 24.hu/ Bielik István

Vona Gábor és párttársai 2017. október 23-án azt próbálták magukkal és a nagyközönséggel is elhitetni, hogy márpedig valid kormányváltó erővé nőtte ki magát a Jobbik Magyarországért Mozgalom, sőt Vona még korábbi önmagával is meghasonlott a vizslásodási folyamatban, elnézést kért korábbi mondataiért. De ne szaladjunk előre, hisz volt még szónok dögivel.

Megjelent a pódiumon több jobbikos politikus és a cilinderből előrántott képviselőjelölt is: beszélt Z. Kárpát Dániel, Dúró Dóra, Steinmetz Ádám (a Balaton déli partjánál lesz majd jobbikos jelölt az olimpiai bajnok vízipólós). De persze a délután fénypontja Vona Gábor beszéde volt, amire még a Jóisten könnyei is elapadtak.

Vona hozta a formáját, valóban úgy tűnik, amikor beszél, hogy jogosan akar az ellenzék vezető egyénisége lenni, de azért nem tűnt úgy sem, hogy a beszédét ekkor pár perce befejező Orbán Viktor ijedtében lemondana, feloszlatná a Fideszt és kiíratná az előrehozott választást.

Eleve túltolták már azt is, hogy Vonát mint Pongrátz Gergely, az 1956-os, Corvin közi harcok egyik nagy alakjának örököseként hívták a színpadra. Vona aztán bizonyítani akarta, hogy a náci kutyából demokrata szalonna lett, semmi szebb jövőt nem volt se a beszéde elején, se a végén. Mindenesetre rocksztárként fogadták, „Isten hozott, Isten hozott!” – skandálta a 150 fős rajongótábor.

Fotó: 24.hu/ Bielik István

Az első gondolatmenete arra épült, hogy a kormány ’56-os kampánya szerint mi magyarok a szabadság nemzete vagyunk. A Jobbik-elnök szerint ez igaz, azonban a magyarság nemcsak a külső ellenségekkel szemben kelt fel történelme során, hanem a belső elnyomás ellen is. Ma is vannak szabadságunkat veszélyeztető külső hatalmak, ahogy a belső hatalmak is jelen vannak.

A jelenlegi kormány ilyen, élén Orbán Viktorral.

A Jobbik egyik kedvenc témája is előkerült: a fiatalok kivándorlása. Mert nem jókedvből vagy kalandvágyból mennek el a Kárpát-medencéből, hanem „sebzett szívvel”. És hogy ki vagy kik elől menekülnek?

Soros György és a Soros-terv elől, vagy Orbán Viktor és az Orbán-terv elől?

Fotó: 24.hu/ Bielik István

A Soros-tervet már ismerjük – na de mi az az Orbán-terv? Vona szerint az, hogy a fiatalok nem tudnak Magyarországon boldogulni, el kell menniük. Az Orbán-terv szimbóluma a kivándorlásnak – evezett zavarosabb vizekre. És itt jött a csavar, amire senki sem számított:

Van ám Vona-terv is.

Ennek lényege, hogy a másik két tervet meg kell akadályozni, Magyarországot fel kell zárkóztatni. Kell a határkertés, de kell határőrség és alkotmánymódosítás is a menekültkvóta ellen, ezzel a Soros-tervet elintéznék. Az Orbán-terv ellen pedig annyi kell, hogy a mostani kormányt el kell számoltatni kíméletlenül.

Feltettünk 3 fogas kérdést a fanoknak, íme a válaszok

1. Mi lesz, ha tényleg betiltják a Jobbikot? “Egy hónap után csinálnánk egy másik Jobbik-pártot.” “Nem fogjuk hagyni, tüntetnénk mindenképpen. Eleve ez az eljárás, ahogy be akarják szüntetni, már ez felháborító.” “Szabad országban élünk, ezt szombat óta hallgatom, és megkérdezem, ez tényleg szabad ország?” “Ugyanarra a sorsra akarnak juttatni, mint annak idején a Fidesz csinálta a Kisgazdapárttal.” “Nem örülnénk neki. Tüntetni kéne a kormány ellen.” “Realitása lehet, de én úgy tartom, hogy a Jobbiknak a mostani és régebbi tábora nem fogja hagyni ezt. A Fidesz megpróbál mocskos lépésekkel távol tartani minket a kormányváltástól.”

2. Nyer a Jobbik jövő áprilisban a választásokon? “Meg fogjuk nyerni a választást.” “Azért nem hiszünk a közvélemény-kutatásban, mert jobban hazudnak mint én. Pedig én nagy hóhányó vagyok.” “Én nagyon bízok, hogy a Jobbik fog nyerni. Az a baj, hogy a mostani médiában nagyon ellene vannak a Jobbiknak, hogy kicsi a népszerűsége, majd a szavazófülkében eldől minden.” “Én nagyon megszűröm ezeket a közvélemény-kutatásokat. Engem még sose kérdeztek.” “Az emberek nagy többsége el van fásulva persze.” “Természetesen győzelmet várunk, mindenkit arra biztatunk, hogy a Jobbikra szavazzon.” “Nyilván a közvélemény-kutatások is valamelyik párthoz kötődnek. Valóban nem tartunk még ott, hogy kormányváltó erők legyünk, de ez változhat.”

3. Mi a véleménye a Soros-ellenes kormánykampányról? “Valószínűleg van valami ilyesmi, de kicsit föl van fújva. A Jobbik nyomoz, nem csak elkezd vagdalkozni, hanem nézzük meg, mi van a hírek mögött. Ha tényleg van, akkor támadjuk meg ezt a Soros tervet.” “Egy szuverén ország belügyeibe nem lehet beleavatkozni.” “A Sorost ki kellene tiltani Magyarországról, Európából” “Ez egy nagy pénzkidobás a mi pénzünkből. Visszaküldjük ezeket a kérdőíveket, aztán nem szól róla semmi, mit csinálnak: odaviszik Soros Györgynek, aztán belerúgnak a fenekébe?” “Soros Györgyöt…hehehe.. finoman szólva nem szeretem.” “A Jobbik szóvivője megtette Soros ellen a feljelentést, tettekkel kell fellépni, ez volt a helyes lépés.”

Az Európai Unió jövőjéről szóló vitákon pedig részt kell venni. Nem is akármivel, hanem a Jobbik vesszőparipájával, a béruniós kezdeményezéssel. A dolog nem állhat túl jól a Jobbiknak, mert Vona a beszéd végén is visszatért rá, a gyűlés környékén, az aluljáróban és az árkád alatt is gyűjtötték az aktivisták az aláírásokat.

Fotó: 24.hu/ Bielik István

Aki nagyon hiányolt konkrét programot is így, a választások előtt fél évvel, azt is kapott, bár csak dióhéjban. A Jobbik hatékony gazdaságpolitikát, támogatott kisvállalkozásokat, modern egészségügyet és dettó modern, de a hagyományokra is építő közoktatást ígér.

Ehhez azonban nem pártelnököknek kell egyezkedni, dobott egy pofont a baloldalnak. A Jobbik a kormányváltó erő márpedig. Azt is vállalja a párt, hogy vadásznak rá, van elszántsága és ereje is (utalt finoman a szélsőjobbon megjelenő új árnyékmozgalomra, ami a Jobbik után, 6-kor tartott ugyanitt megemlékezést, lásd keretes írásunkat). Mindenesetre nagy felelősség nekik a kormányváltás, de most nem szabad vitázni, össze kell tartani. És ekkor jött a mea culpa, a meghasonlás:

Vona elismerte, volt idő, amikor azt kereste, mi az, ami szétválasztja az embereket, de elege lett ebből, kiszállt, mert nem vezet sehova, pusztulás lesz a vége.

Őt ezért nem is érdekli, ki konzervatív, ki radikális, ki jobb- és ki baloldali. Eleve a Kiegyezés évfordulója van, ideje lenne hát kiegyezni mindenkinek. Bezzeg ’56-ban együtt vonultak fel az emberek, „nem azt kérdezték, apád kire szavazott ’45-ben?” A magyar szabadság ma is tud egyesíteni, és ők így le is váltják 2018-ban a Fideszt. Ekkor csodás retorikai fordulat jött:

Orbán Viktor a szabadság angyalát lelökte a székből és rápöffeszkedett.

Orbán a félelemre építi a hatalmát, mert maga is fél, maga is gyenge. A Jobbik viszont olyan országot szeretne, ami a miénk, és ahol a tisztességes embernek nem kell félnie. Üzent, hogy nem kell az életünket adni a szabadságért, csak el kell menni szavazni jövőre. Ahogy költőien fogalmazott: „jó döntést kell majd hozni, hogy az őszi hideg és a hulló falevelek elhozzák a tavaszt.”

Vona tehát teljesen megjuhászodott, annyira, hogy kicsit azt lehetett érezni, már nem akarja kemény szavakkal leváltani Orbánt, sőt saját szélsőjobbos, félnáci múltjával is leszámolt. A régi Jobbik-revük legradikálisabb magja már eleve el se jött a felpuhult Jobbik eseményére, de aki kitartott a Jobbik mellett, az megéljenezte Vonát. Sőt, az eseményt záró, a Bródy Sándor utcába tartó fáklyás menet előtt talán még a béruniós ívet is aláírta.

Fotó: 24.hu/ Bielik István

A Jobbiktól messze jobbra

Nagy svunggal fogtak össze július 8-án a szélsőjobbos szervezetek, hogy a középre tolódott Jobbik helyett kitöltsék a radikális jobboldalon található űrt. Megalapították hát az Erő és Elszántság nevű szervezetet, ami a Jobbik után másfél órával tartott szerény gyűlést a Corvin közben. A gyűlés csak létszámban volt szerény (kb. 80 fős), de a megjelentek azt sugározták, ami a cél volt: afgán menekült legyen a talpán, aki elsétált volna a betyársereges figurák előtt. A Tyirityán Zsolt vezette ünnepi műsor több egymást követő beszédből állt, ahol többször előkerült a rassztudat, megidézték egy árnyékbokszoló cigánygyerek figuráját és alázták Gulyás Gergelyéket, akik egy kis eső miatt lemondták a mai tüntetésüket. A nettó náci kifejezésektől eltekintve nem sokban különbözött ez az esemény egy Fidesz-gyűléstől, ugyanolyan harsányan szapulták a civileket és a liberálisokat, ahogy Orbán szokta, csak ebben a közegben a mondatok üvöltve sújkolása az elegendő, nem a halk, polgári értelemben vett náculás, mint a Terror Háza előtt.

(Kiemelt kép: 24.hu/Bielik István)