Durván nő a külföldön tanuló magyarok száma

Pár év alatt megduplázódott a kint tanuló magyar diákok száma, és ebben benne sincsenek a 16 évnél idősebbek és azok, akik egy percet sem tanultak Magyarországon.

Már az is mellbevágó, hogy hány százezren hagyták el Magyarországot és mentek ki dolgozni külföldre az elmúlt években, de eddig kevés felmérés koncentrált a fiatalokra, azokra, akik iskolásként mentek ki. A Portfolio.hu megpróbálta érzékeltetni ezt a folyamatot, és a kép lehangoló.

Ugyan pontos számokat nem lehet mondani – például azért, mert azokról nem áll rendelkezésre hivatalos statisztika, akik egy percet sem tanultak a magyar köz- vagy felsőoktatásban, hanem már külföldön kezdték meg a tanulmányaikat -, de a tendencia aggasztó. Pár év alatt (2012/2013-as tanévről a 2016/2017-es tanévre) több mint a duplájára emelkedett azoknak a diákoknak a száma, akik külföldi tanulás miatt szüneteltetik itthon tanulói jogviszonyukat. (3350-ről 7578-ra nőtt ezek száma.)

Ebben ráadásul nem szerepelnek a 16 évnél idősebbek, mert a tankötelezettségi kor elérése után már nem kötelező bejelenteni a külföldi tanulmányokat, és – mint említettük – azokat sem tartalmazza, akik már eleve külföldön kezdtek el tanulni. Az arányokat azonban ez alapján is le lehet mérni.

És hol tanulnak a külföldre távozott magyar diákok? Logikusnak hangzik, hogy Nagy-Britanniában tanulhatnak a legtöbben – hiszen a kivándorolt magyar családok, felnőttek legnagyobb része is oda ment -, de erről nem áll rendelkezésre hivatalos adat. A németektől azonban vannak hivatalos statisztikák, ott 14 ezer magyar diák tanul, ebből tízezer általános vagy középiskolában, 2,5 ezren egyetemen vagy főiskolán, bő 1700-an a szakképzésben.

Ne feledkezzünk meg azokról, akik külföldön tanultak de hazajöttek. A Magyarországon honosított diplomák száma is megduplázódott néhány év alatt, de még mindig töredéke a külföldön tanulókénak: tavaly 670 diplomát honosítottak idehaza.