Aranykéz utcai robbantás: új tanú bukkant fel

Egy ismert bűnözőről van szó, aki azt állítja: Rohác elárulta neki, hogy nem Portik adott megbízást Boros Tamás megölésére.
Kapcsolódó cikkek

Perújítást kezdeményezett Portik Tamás ügyvédje az Aranykéz utcai merénylet ügyében arra hivatkozva, hogy egy közismert magyar bűnöző azt állítja: Jozef Rohác elárulta neki a börtönben, hogy nem Portik Tamás adott megbízást Boros Tamás felrobbantására. Erről a Magyar Idők ír.

A kormánypárti lapnak Csiha Gábor főügyészségi katonai ügyész, szóvivő azt mondta: 15 napon belül kialakítják álláspontjukat az indítvánnyal kapcsolatban. A perújítás jogorvoslati lehetőség arra az esetre, ha a jogerős ítélettel elbírált bűncselekménnyel kapcsolatban olyan új bizonyíték kerül elő, ami a terhelt felmentését, bűnösségének megállapítását, illetve lényegesen enyhébb, vagy akár lényegesen súlyosabb büntetését valószínűsíti.

Portikot jogerősen 13 év fegyházra ítélték, miután bizonyítottnak találták, hogy ő adott megbízást 1996-ban a szlovák Jozef Rohácnak, hogy ölje meg a rá is terhelő vallomást tevő Boros Tamást. Bár a főügyészség életfogytiglant kért a vállalkozóra, az ítélőtábla helybenhagyta az első fokon kiszabott büntetést.

Az újonnan felbukkant tanúról a Magyar Idők úgy tudja, egy jelenleg is ítéletét töltő, szervezett bűnözői körhöz tartozó férfi, akinek Rohác állítólag azt is megmondta, ki a valódi megbízó. Ha a főügyészség úgy ítéli meg, hogy van alapja az indítványnak, perújítási nyomozást rendel el, majd annak eredménye alapján a jogerős ítéletet meghozó Fővárosi Ítélőtábla folytathatja le a perújítást. Kérdés azonban, mennyire szavahihető a Portik mellett tanúskodni akaró elítélt.

A lap információi szerint az állítólagos valódi megbízó neve Boros Tamás ügyészségi videós vallomásában is elhangzik, ő azonban előzetes letartóztatásban volt az Aranykéz utcai merénylet idején, és előtte is.