Beperelhetik a Kliket a veronai buszbaleset áldozatainak hozzátartozói

Az már tudott volt, hogy Olaszországban kereshetik igazukat a hozzátartozók, ám most úgy néz ki: a Kliket is beperlik.
Kapcsolódó cikkek

Szerdán az ATV információi alapján megírtuk, hogy Olaszországban perelnének a veronai buszbalesetben érintett családtagok.

Szendrei Endre, aki az unokahúgát veszítette el a tragédiában, a 24.hu-nak elmondta, a kezdeményezés nem egy magánakció, az áldozatok hozzátartozói közösen döntöttek úgy, hogy megbíznak egy olasz ügyvédi irodát.

Olaszországban perelünk majd a magyar törvények szerint. Ehhez minden jogi lehetőség adott.

– mondta Szendrei.

Május 24-én írtunk arról, hogy méltatlanul bánnak Magyarországon a hozzátartozókkal. Szendrei Endre testvére, Szendrei Mónika akkor a 24.hu-nak azt mondta:

A külügy nem tartja a kapcsolatot a családokkal, még azt sem árulják el, miért nem zárult le a nyomozás. Történt egy tragédia, havonta egyszer azért tájékoztathatnák a hozzátartozókat. Legalább azt árulnák el, hogy miért húzódik az ügy, és körülbelül mennyi ideig.

Öt napra rá aztán jött a külügy közleménye, amiben azt írták, lezárult az olasz nyomozás: “a jegyzőkönyvet a milánói főkonzulátusnak átadta, főkonzulátusunk pedig a lehető legrövidebb időn belül továbbítja a jogsegélykérelemben érintett kecskeméti ügyészségnek.”

Szijjártó Péter külügyminiszter még azt is hozzátette, hogy “ezzel az utolsó külügyi vonatkozású folyamat is lezárult.”

A hozzátartozók keresték a Kecskeméti Ügyészséget, ahonnan viszont azt a választ kapták, hogy náluk csak a gépjárművel kapcsolatos információk vannak és a központi nyomozóirodánál van a nyomozati anyag. Szendrei egyébként nem ért egyet Szijjártóval, szerinte nem ez volt az utolsó külügyi vonatkozású folyamat.

Fotó: 24.hu / Fülöp Dániel Mátyás

Azt is elmondta,

most már nagy valószínűséggel beperlik a Kliket.

Méghozzá azért, mert Balog Zoltán az Emmit vezető miniszter szerint a Klik nem tud fellépni a veronai buszbaleset károsultjai nevében, mert a tragédia nem iskolai rendezvény volt. Éppen ezért a hozzátartozók első körben azt szeretnék elérni, hogy a bíróság mondja ki: ez egy iskolai rendezvény volt. 

Emlékeztetőül: a kormány olyan törvénymódosítást készített, amely a jövőben korlátozná a Klik anyagi felelősségét külföldi baleseteknél. A hozzátartozók szerint ez felháborító, és hihetetlen, hogy a Klik, Balog Zoltán, vagy bárki is komolyan gondolja ezt.

Szendreiék csak tisztességes eljárást szeretnének, és persze azt, hogy annak a buszos cégnek, amely 54,4 millió forintot nyert az államnál, legalább a folyamat idejére függesszék fel tevékenységét. Ez már csak azért is fontos lenne, mert a Pizolit Kft. továbbra is szállít utasokat, miközben a baleset valódi oka egyelőre tisztázatlan.

Mi már nem tudunk ezen a tragédián változtatni, de fontos lenne tenni annak érdekében, hogy a jövőben ne történjen hasonló.

– nyilatkozta.

Szendrei úgy tudja, már mindenki kapott valamilyen összeget a biztosítótól. Az ő családjának egyelőre a szülői jogon felajánlott összeget utalták át, a többit nem.

További eseményekkel kapcsolatban semmilyen tájékoztatást nem kaptunk a biztosítótól

– tette hozzá.

Szendrei zárásul elmondta, akadnak olyan elemei is a tragédiának, amelyekről senkinek nincsenek információi. Többek között arról, ki engedte meg az alvási apnoe szindrómával kezelt sofőrnek, hogy iskolabuszt vezessen, és hogyan fordulhatott elő az, hogy gyerekeknek nem volt utasbiztosításuk?