Rabolt, lopott szilvafákat vágott ki – tizenkét évet kapott

A férfi egy idős asszonyt terrorizált, többször pénzt akart tőle szerezni.

Első tárgyalást tartott és ítéletet is hozott az Encsi Járásbíróság kedden egy férfi ügyében, aki idén februárban Korlát településen először meglopott egy idős nőt,  következő hónapban pedig – amikor az asszony éppen otthon volt – ki is rabolta.

A bíróság megállapította: a vádlott februárban bement a nő házába, felfeszítette az ajtót, és egy 3500 forint értékű baltát vitt el onnan. Később, márciusban ismét visszatért a 85 éves asszony házához, és bekopogott a bejárati ajtón. Amikor kiszemeltje kinyitotta azt, erőszakkal be akart menni és azzal fenyegette a nőt, hogy „adjon neki pénzt, akkor nem bántja”. Amikor a nyugdíjas közölte, hogy nincs pénze, a támadó mindkét karját megszorította, csavarni kezdte, majd a konyhába tuszkolta és csak akkor engedte el, amikor az asszony sírni kezdett.

A bíróság közölte azt is, hogy férfi egy másik alkalommal két szilvafát vágott ki egy szintén helyi lakos kertjéből.

A bíróság ezen cselekmények miatt bűncselekmény elhárítására koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntettének kísérletében, magánlaksértés bűntettében, lopás vétségében és folytatólagosan elkövetett lopás vétségében mondta ki bűnösnek a többszörös visszaeső vádlottat és őt 12 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. Feltételes szabadságra nem bocsátható.

Enyhítő körülményként vették figyelembe, hogy a vádlott két kiskorú gyermekről gondoskodik, beismerő vallomást tett és a rablás kísérleti szakban maradt. Ugyanakkor súlyosbította a büntetést – a többszörös bűnhalmazaton túl – hogy a tettes büntetett előéletű és többszörös visszaeső, több bűncselekményt is elkövetett az  asszony sérelmére.

Az ítélet nem jogerős, az ügy a Miskolci Törvényszéken folytatódik.