Alig költözött be, máris kirúgták a fideszes várkapitányt

Gyutai Csabának mennie kell a Budavári Kft. éléről (is), miután kiderült, mennyire lazán bánt a várkerületi lakásokkal – értesült a 24.hu. A volt zalaegereszegi polgármester maga is beköltözött egy állami pénzen felújított lakásba. A két, alá tartozó állami cégnél rengeteg szabálytalanságot tártak fel, de eddig ez nem zavarta a Miniszterelnökséget. Eközben a Gyutai alá tartozott régészeti szférában is káosz van, akadoznak Orbán Viktor ígért sztrádaépítései a lassú feltárások miatt.
Kapcsolódó cikkek

Várbeli botrányok és lassuló beruházások is állhatnak amögött, hogy úgy tudjuk,

távoznia kell posztjáról a Budavári Kft. és a Várgondnokság Kft. vezetőjének, Gyutai Csabának.

Kerestük az ügyben a Budavári Kft.-t, amely a Miniszterelnökséghez irányított minket. Onnan viszont nem cáfolták a vezető leváltásáról szóló értesülésünket, mindössze annyit közöltek:

jelenleg is zajlik a Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft. és a Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft. átvilágítása, amelyre azért volt szükség, mert új feladatokkal szeretnénk a cégeket megbízni. Az átvilágítás lezárultáig nem kívánunk nyilatkozni.

Az Index kedden arról írt, rengeteg pénzügyi szabálytalanság jellemezte a Gyutai vezetésével működő Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft.-t és a Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft.-t. Számtalan előnytelen üzletet kötöttek e cégek, amikkel a saját vezetőik jártak jól, de ez csak a jéghegy csúcsa egy, a lap birtokába került átvilágítási belső anyag szerint.

A portál úgy tudja, Gyutai például úgy költözött be egy I. kerületi, Logodi utcai lakásba, hogy elvégeztette a Várgondnokság Kft.-vel az ötmilliós felújítást, azóta pedig se bérleti díjat, se rezsit nem fizetett. Több hasonló, áron aluli bérbeadás is történt, köztük Gyutai lánya is részesült ilyenben. A két cégnél ezen kívül rendszeres volt a dupla foglalkoztatás, a szóbeli szerződések alapján történő vagy épp a teljesítés nélküli kifizetések.

A felkért könyvvizsgálóból és jogászokból álló csapat komoly aggályokat jelzett, több üzlethelyiséget áron alul adtak bérbe. A vizsgáló csapat szerint a két kft. szándékosan visszatartott előlük adatokat is. A Miniszterelnökség ezt sokáig hagyta, bár az Index szerint L. Simon László államtitkár (akinek Gyutai az egyik bizalmasa) bukásához is ez vezethetett.

A megszólított L. Simon László is reagált az Index cikkére, azt írja, egy éve nem államtitkár, így nincs hatása arra, mi történik a Várban. Gyutaival azóta egyszer se beszélt. Hozzátette, amikor államtitkár volt, egy belső vizsgálat után írásbeli figyelmeztetést adott Gyutainak, mert szabálytalan közbeszerzéseket is lebonyolított a Várkert Bazárban, Lázár János miniszter mégsem tartotta szükségesnek Gyutai leváltását.

Most viszont, úgy tudjuk, olyannyira végleges a döntés, hogy Gyutait hétfő este már el is búcsúztatták kollégái egy zártkörű rendezvényen, egy a Várhoz közeli vendéglátóhelyen.

Sztrádafronton is pipa lehet Orbán

A napokban írt arról a Magyar Nemzet, hogy hiába ígérte be Orbán Viktor a viharsarki sztrádát Békés megyének, csak nem halad az M44-es építése. Ennek okáról mi is írtunk még januárban: átszabták egy kormányrendelettel  a nagyberuházások előtt elvégzendő régészeti feltárások szabályait, 30 napos, igen szűk határidőt adtak a régészeknek, ráadásul a felelősségi sorrendet is átalakították. Meg is lett most ennek a böjtje, akadozik a rendszer, nem épülnek a választási nagyberuházások.

Az egész régészeti szisztéma csúcsán a szétvert Forster Központ helyén létreejött Budavári Kft. áll, ami a Miniszterelnökség felé tartozik elszámolással, lévén állami cég. A Budavári Kft. fejének pedig Gyutai Csabát tették meg. A lap arról is írt, Puskás Imre, a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért felelős helyettes államtitkára is távozásra kényszerülhet.

Polgármesterből várkapitány

Gyutai önéletrajza alapján 1966-ban született Zalaegerszegen, tanári diplomája megszerzése után tanított is, multinál is dolgozott. Évekig ő volt Zalaegerszeg fideszes alpolgármestere, majd 2010-14 között polgármestere, 2001-től a párt városi elnöke, 1989 óta a Fidesz tagja. 2014-ben Zalaegerszegről került a két nonprofit kft. élére, amik pár évvel később, a Forster megszűnésével csomó új feladatot kaptak. Gyutai a Zaol.hu-nak büszkén adott interjút még 2014 novemberében, amikor a Várgondnokság élére került. Pontosan elmondta, kitől és mi volt felé az elvárás:

A rám bízott cég pedig, amely közvetlenül a Miniszterelnökséghez tartozik, egyebek közt a palotanegyed üzemeltetését, a várfalak karbantartását, a kertek kialakítását és gondozását, az épületek felújítását végzi, illetve a Citadella restaurálása lett a „bónusz” feladat. A felkérést Lázár János miniszter és L. Simon László államtitkár uraktól kaptam, mint elmondták, azért, mert elégedettek az eddigi munkámmal, és olyan emberre volt szükségük, aki e kiemelt feladatot el tudja végezni. (…) Ez egy csodaszép megbízatás, a barátaim fogalmaztak úgy: polgármesterből várkapitány lettem…

Aztán L. Simonnak és körének leépítésekor már tavaly nyáron előkerült Gyutai neve is, mint olyané, aki várhatóan távozni fog, de ez csupán egy évvel később következett be.