Több mint tízéves fegyházbüntetésre ítéltek két, pénzszállító autókat kirabló férfit

Tizennégy, illetve tizenkét év fegyházbüntetésre ítélte a Fővárosi Törvényszék azt a két férfit, aki 2009-től több pénzszállító autót rabolt ki felfegyverkezve, összesen több mint 200 millió forintos kárt okozva.
Kapcsolódó cikkek

A törvényszék MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében az áll: P. Richárd elsőrendű vádlott 2009-ben elhatározta, hogy rablással fog pénzt szerezni. A másodrendű vádlottal, É. Zoltánnal olyan pénzszállító autókat támadtak meg, amelyek Pomázon és környékén lakó vállalkozóknak, illetve a Magyar Posta Zrt.-nek végeztek értékszállítást.

P. Richárd a rablásokkor egy AK 47-es gépkarabélyt és több kisebb – többnyire a pénzszállítóktól megszerzett – maroklőfegyvert használt.

A másodrendű vádlott korábban biztonsági őrként dolgozott egy olyan pénzszállító cégnél, amely szerződésben állt a Magyar Posta Zrt.-vel, így a munkája során több postahivatalból is szállított pénzt.

A rablásokat előre megtervezték a legapróbb részletekig. Az elsőrendű vádlott fegyvereket szerzett be és motort vásárolt, amelyeket az egyes rablások elkövetése után lecserélt, vagy gyakran változó, általában bérelt rejtekhelyen helyezett el. A bűncselekményeket mindig bukósisakban vagy maszkban követték el, amelyeket P. Richárd szintén gyakran kicserélt vagy átfestett. A rablások során P. Richárd volt az irányító, É. Zoltán általában a gyors menekülést biztosította, de időnként ő is részt vett a sértettek fenyegetésében és bántalmazásában.

P. Richárd minden rablás után igyekezett megsemmisíteni, eltüntetni a használt eszközöket, DNS-nyomokat és az ujjlenyomatokat.

A rablásokkal megszerzett pénzből az elsőrendű vádlott ismeretlen összegeket adott a másodrendű és a harmadrendű vádlottnak, a saját részéből pedig kölcsönöket adott, illetve ingatlanokat vásárolt, és sokat költött szerencsejátékra is.

Az elsőrendű vádlott egy rablásba bevonta K. Norbert harmadrendű vádlottat is, akinek – az első- és másodrendű vádlotthoz hasonlóan – 2009-től nem volt munkája, emellett büntetőeljárás is folyt vele szemben.

Az elsőrendű vádlott még 2005 decemberében, egy Szentendrei úti benzinkúton is kirabolt fegyverrel egy értékszállító járművet, a Fővárosi Főügyészség ezt a bűncselekményt is bevonta az eljárásba.

Az értékszállítást végző gazdasági társaságok sérelmére elkövetett bűncselekményekkel okozott kár több mint 200 millió forint, a magánszemélyeknek okozott kár pedig mintegy 15 millió forint volt.

A Fővárosi Főügyészség 2013 júniusában emelt vádat az ügyben.

A bíróság szerdai, nem jogerős ítéletében

A bíróság a másodfokú határozat meghozataláig elrendelte P. Richárd és É. Zoltán előzetes letartóztatását. (MTI)