Évente 12 ezren veszítik el látásukat szürke hályog miatt

Pedig ez elkerülhető lenne, de az emberek egy része nem érzi szükségét az operációnak, másik része pedig fél a műtéttől.

Magyarországon évente 12 ezren veszítik el látásukat szürke hályog miatt, pedig ez elkerülhető lenne, de az emberek egy része nem érzi szükségét az operációnak, másik része pedig fél a műtéttől – írta szerdai számában a Világgazdaság a Semmelweis Egyetem felmérésére hivatkozva.

Az egyetem először készített az 50 év feletti magyar lakosság látásáról nagyszabású felmérést, aminek alapján tíz-tizenöt évre előre meg lehet becsülni a szürkehályog-műtétek számát. A trend emelkedik, míg húsz évvel ezelőtt évente 20-22 ezer hályogműtét volt, tavaly 90 ezer beteget kellett szürke hályog miatt operálni, hamarosan pedig évi 120-130 ezer műtétre lesz szükség, elsősorban demográfiai okok miatt – prognosztizálta Nagy Zoltán, az Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának igazgatója.

Tavaly 89 ezer szürkehályog-műtétet finanszírozott a biztosító.

Magyarországon hályogműtétekre átlagosan három hónapot kell várni, azonban akad olyan intézmény, mint a gyöngyösi Bugát Pál kórház, ahol 260 napot.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt közölte a lappal, hogy a várakozási idő az elmúlt években jelentősen mérséklődött, és több mint tízezerrel több műtétet finanszírozott az egészségbiztosítási alapkezelő, mint korábban.

(MTI)