Az ELTE rektora levelet írt a dékánoknak: majd akkor beszéljenek a CEU-ról, ha a Fidesz már döntött róla

A rektor szerint a Lex CEU "felsőoktatási polémia" és egyetempolitikai szempontok miatt várna addig, amíg a Fidesz nem dönt.
Kapcsolódó cikkek

Levelet írt az ELTE rektora a karok dékánjainak. A levélben egyetempolitikai szempontokra hivatkozva arra kéri őket, hogy egyetlen szak se álljon ki külön véleményt nyilvánítani a CEU bezáratásáról, amíg hétfőn, április harmadikán nem terjeszti azt az egyetem és a rektori konferencia vezetése elé.

A rektor szerint a CEU-ügy egyébként

felsőoktatási polémia. 

A hétfői dátumban az az érdekes, hogy a Fidesz vezetése addigra fog dönteni a Lex CEU ügyében, mert hétfőn már elkezdődhet a törvénytervezet parlamenti vitája. Így az ELTE állásfoglalása nem előzi majd meg a Fidesz állásfoglalását.

A levél így szól:

Tisztelt Dékán Urak!

 

A Magyarországon képzést folytató külföldi egyetemek, közöttük Közép-Európai Egyetem helyzetével kapcsolatos felsőoktatáspolitikai polémia kapcsán az egyetem karairól, tanszékeiről és egyes oktatóktól érkezett jelzések nyilvánvalóvá tették a felfokozott érdeklődést. Szíves tájékoztatásul jelzem, hogy 2017. április 3-án az ELTE vezető egyetemi testületei elé terjesztem a kérdést. Ugyanaznap délután a Magyar Rektori Konferencia (MRK) Elnöksége is foglalkozik a helyzettel.

 

Úgy vélem, hogy egyetempolitikai szempontból feltétlenül szerencsésebb lenne, ha a Karok esetleges vélemény-nyilvánítása nem előzné meg az Egyetem vezető testületei állásfoglalásait és az egyetemvezetés ennek nyomán kialakított álláspontját. Hasonlóképpen gondolom ezt az MRK várható nyilatkozata kapcsán.

 

Együttműködésüket megköszönve, üdvözlettel:

 

Mezey Barna

 

rektor

A cikk megjelenése után a rektori hivatal e-mailben azt közölte, hogy az egybeesés a hétfői értekezlet és a Fidesz döntése között csak a 24.hu önkényes és teljesen valótlan értelmezése, téves következtetése a levélíró, Mezey Barna rektor szándékáról, amelyet semmilyen bizonyítékkal nem tudunk alátámasztani. A rektori hivatal szerint az ELTE vezetői értekezletei évtizedes bevett gyakorlatként hétfőn vannak, tehát az egyetem vezetése nem alakíthat ki korábban vagy máskor egységes véleményt.

Számos dolog történik még a hétfői napon, ami nem áll ok-okozati viszonyban az ELTE vezetői értekezleteinek időpontjával, ilyen a parlament napirendje is.